Cikkek Egyéb

,,Megfogadtam, hogy többet nem fogadok…” 

Bakancslisták, fogadalmak

,,Megfogadtam, hogy többet nem fogadok, de most az egyszer kivételt teszek”- ez az ikonikus mondat bizonyára ismerősen cseng, de vajon honnan erednek a fogadalmak? Hogyan tartsuk be őket?

A fogadalom

Gondolom ismerős kifejezés, hisz a tanfolyam végén mindenki letette a Gyermekvasutas fogadalmat,  ugyanakkor az újévi fogadalmakat is ide soroljuk.

A fogadalom eredete

Még az ókori Rómában történt egyszer, hogy újév ünnepén -ami akkoriban 11 napos volt és márciusban tartották- őseink megfogadták, hogy egész évben isteneik kedvében fognak járni. Mit gondolsz, nekik jobban ment, mint neked?

Hasznos vagy babona?

2023 az én évem lesz, idén majd többet edzek, idén majd jobban tanulok, idén majd többet járok csp-re, idén majd elmegyek kisegítőzni, idén majd…

Te is szoktál fogadalmat tenni? Neked is így hangzanak? Idén majd…

Még ha hangosan nem is mondod ki biztos vagyok benne, hogy a te fejedben is megszokott fordulni, hogy új év új én. Ugyanakkor meddig tartanak ezek a fogadalmak? Neked szokott sikerülni? Egyáltalán honnan ered ez a szellemiség, hogy az új év változásokat hoz?

Mi a siker titka?

Mint tudjuk, mindent apró lépésekkel kezdünk, elvégre rendelkező sem lehetsz az első önálló szolgálatodban.

Nem muszáj egyből a mélyvízbe ugrani, először csak „kóstoljunk” bele milyen ha új szokást vezetünk be, vagy épp egy régi rossz szokástól próbálunk megszabadulni.

A bakancslista

Általános gondolat, ha most egy cipőn jár az eszed és nem érted hogyan kapcsolódik mindez az újévi fogadalmakhoz és az új szokásokhoz. Habár a szó eredetét sötét, szürke, ködös homály fedi, talán azért ez a neve, mert olyan mint amikor felvesszük a cipőt és útnak indulunk, egy új útnak.

Története

Eredetileg gyógyíthatatlan betegek írtak bakancslistát, de mára azonban ez már szinte egy általános dolog. Van ahol újévkor írják, ám a diákok többsége csak a tanítási év utolsó heteiben kezdi el írni, amikor már csak azon pörögnek az agytekervényeik, hogy milyen is lesz a nyár. Vajon milyen lesz a 2023-as nyarad?

Hogyan írj bakancslistát?
  1. Nos elsőnek fogj egy darab papírt vagy füzetet, ha van naplód akkor nyugodtan írd mondjuk a hátuljába. A lényeg, hogy a papír tükrözze egy általános nyarad vagy éved hangulatát.
  2. Vesd papírra a lényeget! Kezd el leírni sorban azokat a dolgokat, tevékenységeket amiket szeretnél csinálni a nyáron/az évben. Természetesen a helyekről és személyekről se feledkezz meg!
  3. Cselekedj! A lista már kész, már csak meg kell valósítanod, hajrá! 😉