Egyéb

A farsang ízei a világban

Minden izgalmas telet elűző szokás mellett természetesen az evésről sem feledkezhetünk meg. Ahogyan a szokások különböznek egymástól vidékenként, úgy persze az ebben az időszakban fogyasztott ételek hagyománya is.

Először nézzük meg országunk hagyományait! Az Alföldön ilyenkor például minél zsírosabb ételeket fogyasztanak, amelyek bőségesek. Mindezt azért, hogy jó legyen a termés és az állatok is meghízzanak. Az Északi-középhegység falvaiban közkedvelt étel ebben az időszakban a sült hús, a pogácsa, a töpörtyű, a káposzta, illetve a kolbász. A Mura folyó mentén található településeken a kocsonya is előkerül.

Most pedig lessük meg a világ más tájait is. A brazilok egyik legkedveltebb (nem csak farsangkor fogyasztott) étele a feijoada, amely lassan főtt disznóhús babbal és rizzsel. Népszerű továbbá a moqueca baiana (halpörkölt), a caruru (rákkal és pirított magvakkal készített finomság), természetesen a street food ételek, illetve két desszert, a sűrített tejből és kakaóból készült brigaderios és a tojássárgájából, cukorból, kókuszreszelékből készült quindim.

Feijoada, brazil babos, disznóhúsos étel
Moqueca baiana, brazil halpörkölt
Brigaderios
Quindim

Az olaszok nyilvánvalóan szokásukhoz híven, mindenféle tésztával és süteménnyel ünnepelnek. Azonban itt is előkerülnek a street food ételek, többek között a ropogós, olajban sült tengeri herkentyűk, illetve az arancini, amely egy ropogós bundájú, rizstölteléket tartalmazó golyó.

Arancini

Azt hiszem a legutolsó ételt, amelyet a világ minden táján fogyasztanak, nem kell nagyon bemutatnom. Természetesen ez a farsangi fánk. Biztos vagyok benne, hogy mind ismeritek ezt a lekvárral töltött, általában olajban kisütött, porcukorral megszórt édességet.

Klasszikus farsangi fánk

Ahogyan már említettem, az ebben az időszakban elfogyasztott sok-sok étel bőséges és jó termést hoz, így a végén csak annyit tanácsolok, egyetek sokat!

Ne felejtsétek, hogy február 25-én fogunk találkozni a Farsang NVP-n, ahol természetesen fánk is lesz!