Cikkek Érdekesség Gyermekvasút NVP Programajánló Programok

Folkfest, a nyárindító, amiről semmiképp se maradj le!

Nos, kedves olvasó, bizonyára már értesültél arról, hogy idén nyáron is lesz egy vakáció indító program, méghozzá ismét a festői környezetű Tatai-tó partján, a június 17-18-i hétvége folyamán két napot fogunk együtt eltölteni a nyár indításaként,  ahol nem akármilyen programok várnak majd rátok. Részletekért mindenképp látogassatok el a program weboldalára, a sihuhu.com/folkfest címen, illetve mindenképpen kövessétek a SiHuHu Insta felületét és Chatbot profilját is, hogy ne maradjatok le semmilyen izgalmas információról.

Az idei nyári program a Folkfest névre lett keresztelve, ami tükörfordításban annyit tesz, hogy „népi fesztivál”, a ránk váró csodás két nap folyamán olyan programokkal fogtok találkozni, amik által szorosabb betekintést nyerhettek régi hagyományokba és népi szokásokba, hogy hogyan is tengették az idejüket a gyerekek és felnőttek akkor, amikor közel sem volt telefon, internet vagy éppenséggel akár elektromos áram.

Az első nap folyamán először különböző foglalkozásokon vehettek majd részt, amikkel a régi tárgyak vagy éppen ételek készítésébe nyerhettek betekintést, mindenki fog például készíteni egy saját kis minicipót, ami kiváló kísérő lesz az esti bográcsos paprikás krumpli mellé, aminek az elkészítésében szintén mindenki tud majd segíteni, hogy aztán szépen készre rotyogjon a strandolás alatt (spoiler: rengeteget fogunk fürdeni a két nap alatt, akárcsak tavaly). De emellett olyan dolgokat is kipróbálhattok, mint az íjászkodás, hiszen réges-régen bizony nem csak hadtechnikában volt használatos az íjászat, hanem a vacsora elejtésében is komoly szerepe volt a nyilaknak. A kézműves technikákból is igyekeztünk sokat elhozni, például a csuhébabakészítést, mert egykoron a gyerekek bizony nem Barbie babát vettek, hanem maguk készítették el a csuhébabáikat, hogy aztán azzal játszhassanak, ha nem a kukoricából, akkor fából csináltak játékot, vagy abba vágtak mintákat és motívumokat vagy akár egész történeteket, ami kiváló díszként szolgált aztán a házakban, így a fafaragást is kipróbálhatjátok többek között, de lesz itt bizony nemezelés, ami az egyik legbevettebb technika volt különböző használati eszközök készítésére, akárcsak a kosárfonás, amivel szintén testközelből meg fogtok tudni ismerkedni, de könyvkötést is tanulhattok, vagy akár saját krumplinyomdát is készíthettek.

Mikor nem volt világítás és még a petróleum lámpa is csak kezdetleges volt vagy leginkább drága, akkor bizony gyertyákkal világítottak, azt is elsajátíthatjátok, hogy hogyan kell egy gyertyát elkészíteni a viaszból. A gyertyafény pedig meleg és otthonos környezetet adott  a háznak, ahol aztán leülve egy fárasztó nap után kiváló kikapcsolódás volt a varrás, vagy akár a hímzés, mai napig fennmaradt motívumok és minták születtek minden különböző tájegységén az országnak, mint például  a világhírű matyó hímzés. A hétvége folyamán, szombat délelőtt ezt is lesz lehetősége mindenkinek elsajátítani, így, ha már régóta foglalkoztat ez a technika, akkor mindenképp írd fel magad az előlegfizetés után kapott formon keresztül.

Az előbb említetteken kívül még számtalan remek lehetőség vár rátok, lesz itt agyagozás, néptáncolás, fonás, makramé, gyöngyfűzés és még jó pár más izgalmas programpont, reméljük már ezek a sorok is felkeltették az érdeklődésed. Minden információért látogass el a weboldalunkra. A többi izgalomról, mint a csülközésről, mint népi sportról és a további programról, hogy mi vár majd még rád a két nap folyamán, hamarosan érkezik a következő cikkünk.

Reméljük találkozunk júniusban, indítsuk együtt a 2023-as nyarat!

 

Bézi Gergely

Pajtás: 50. tanfolyam (C), VII. csoport
iFi: 60-61. tanfolyam (C-C), XI. csoport