Cikkek Ti írtátok

Ti írtátok: "Decemberi ünnepek"

Lassan elérkezik a tél, a hóesés, a száncsengők. Jönnek az ünnepek: Mikulás, Karácsony, Új év.

December első napjától a gyerekek adventi kalendáriumon számolják vissza a napokat karácsonyig. Az ablakokban kiscsizmák vannak, amik december 6. reggelére megtelnek szaloncukorral, mikulás csokival, földimogyoróval, jelezve, hogy ott járt a nagyszakállú télapó. Ez idő tájt ellátogat a Gyermekvasútra is. Ahol a hidegben a vonatra várók táncolhatnak a krampuszokkal, hogy felmelegedjenek. illetve akik külön jegyet váltottak, egy hangulatosat vonatozhatnak a hófödte hegyek között a Mikulással. Ilyenkor már felállították az ország karácsonyfáját a Parlament előtt. A karácsony része a készülődés. Budapesten, több helyen találkozhatunk karácsonyi vásárral. Ilyenkor betlehemek és árusok között sétálhatunk. Végigmehetünk a karácsonyi díszbe öltözött Andrássy úton, a kivilágított fák között. Érdemes ellátogatni a Vörösmarty térre is, ahonnan forró teával a kezünkben sétálhatunk egyet a hóesésben a Dunapartig. Arról se feledkezzünk meg, hogy nem csak hazánkban vannak vásárok. Kifejezetten sok embert vonz Ausztria Bécs városa, ahol egy óriási karácsonyi vásár vár minden érdeklődőt a Rathaus Platz-on. Sült gesztenye illata burkolja be a várost és az is mindennapi, hogy egy forgalmas hétvégén akár egy órát is várni kell a forró italra. Csak ne felejtsük otthon az eurót. Ezekben az időkben, az áruházakban is karácsonyi hangulat van. Az üzletekben karácsonyi zene szól, és az emberek tolonganak, hogy mindent megvegyenek, mire elérkezik a Szenteste. Ilyenkor nagy tömeg van, mindenhol akciók vannak és mindenki nagy zacskókkal rohangál egyik boltból a másikba. A gyerekek ekkorra már régen megírták a levelüket a Jézuskának, hogy mit szeretnének kapni. Szülők pedig próbálják teljesíteni ezeket a kívánságokat. Vasárnaponként gyertyát gyújtanak a templomokban és esetleg otthon is, ezzel számolják vissza a heteket. A tereken megnyílnak a fenyőfa-vásárok. Luc-, ezüst-, vörösfenyők állnak. Habár eléggé megnőtt a fenyők ára, de elengedhetetlen a családoknál, hogy legalább egy kis fa álljon a szobában, szépen feldíszítve. December huszonnegyedikére már mindenki megrendelete a diós- és mákos bejglit és elkészülnek a finomabbnál finomabb sütemények. Az változó, hogy kihez mikor ér oda a Jézuska, hiszen valaki már huszonnegyedike este ott találja a fa alatt az ajándékokat, valaki csak másnap reggel vagy este. Ezekben a napokban szinte az összes tévécsatornán a már jól megszokott filmek mennek, mint például a Reszkessetek betörők, Télapu, Dennis a komisz és sorolhatnánk még. Ahogy elmúlik a karácsony, máris jön a szilveszter. Még állnak a fenyőfák, hiszen van még idő vízkeresztig. Ez az időszak az újévi fogadalmakról, pezsgőről, konfettiről és a tűzijátékról szól. A belvárosban álarcokat, trombitákat lehet vásárolni. Nem ritka a petárdázás, a tiltás ellenére. Éjfélkor felhangzik a magyar himnusz és mindenki koccintással köszönti az újévet. A gyerekek szomorúak, hiszen lassan véget ér a téli szünet és kezdődik az iskola.

A december az ünnepek terén egy igen zsúfolt hónap és időjárásilag hideg, de egy kandalló mellől nézni a hóesést nem is olyan rossz.

Gyulai Zsófia

XV. csoport

Szente Dávid

Pajtás: 36. tanfolyam, X. csoport
iFi: 44-45. tanfolyam, XV. és VII. csoport, Tanfolyami csoportvezető: 58., 59. tanfolyam
a SiHuHu.com alapítója

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .