Szakmai

Kőbánya-Kispest vonatforgalma 2/1

Kőbánya-Kispest a 3-mas metró déli végállomása, egyben a MÁV fontos elágazóállomása, 2011 őszétől pedig itt működik a KöKi terminálnak elnevezett hatalmas, új bevásárlóközpont. Régóta lakunk itt, az állomástól 400 méterre, de csak két évvel ezelőtt, egy BKV-sztrájk alkalmával figyeltünk fel arra, milyen jól lehet használni a KöKit érintő vasútvonalakat a Budapesten belüli közlekedésre – például ha az ember hétvégén akar Hűvösvölgybe  menni, gyorsabb is lehet a Nyugatiig bevonatozni, mint a két metróra várni. Most röviden összefoglalom, milyen járatok közlekednek az állomást érintő vasútvonalakon menetrend szerint és milyen különlegességekkel lehet itt találkozni.

017-es Nohab
Egy pár havonta előforduló különlegesség: a 017-es Nohab pályafenntartó szerelvényével a rakodóvágányon. (A kép forrása: indafoto.hu.)

 

 

 

Az állomás elhelyezkedése és igen rövid története – egy gyönyörű 1987-es vasúti térkép részletével

Kiváló budapesti vasúti térképet találtam a vasutallomasok.hu oldalon. Az 1987-ben készült helyszínrajzon látható rengeteg iparvágánynak ma sajnos már csak a töredéke működik, kisebb részét elbontották vagy ellopták, nagyobb része felhagyott, elgazosodott pálya. Viszont sok változás, átépítés nem történt azóta Dél-Pest ma is működő vasútjain, így a főváros szinte minden nagyvasúti váltóját tartalmazó és az összes BKV-MÁV összeköttetést jelző térkép ezeknek a ma is érvényes képét mutatja. Néhány dolgot feltüntettem a térképen, remélem, ez segít eligazodni azoknak, akik kevésbé járatosak ezen a környéken.

KöKi

Tehát lássunk neki a térkép alapján: Kőbánya-Kispest – eredeti nevén Vasgyár utca – a 3-mas metró ide vezető szakaszának megépítése előtt utasforgalom szempontjából egy igen jelentéktelen megállóhelynek számított. Ugyanakkor régóta elágazóállomás volt: a Budapest-Nyugati–Szolnok–Záhony (100-as) kétvágányú, villamosított fővonalból itt ágazik ki a (Budapest-Nyugati–)Kőbánya-Kispest–Lajosmizse–Kecskemét (142) egyvágányú, nem-villamosított mellékvonal, amelyről tavaly írtam cikket. Vezet egy kétvágányú, villamosított, sok iparvágány-elágazással rendelkező vonal Ferencváros állomásra is, ez lényegében a Körvasút része. Itt 2005-ig csak teherforgalom illetve MÁV-os és BKV-s vonalak közötti összekötő forgalom volt, a Józsefvárosi pályaudvar bezárása után viszont ezen közlekedik a Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia egyvágányú, villamosított nemzetközi fővonal sok személyszállító vonata, amelyek új végállomása Kőbánya-Kispest lett.

Az állomás eredeti felvételi épülete

 

 

 

1976-ban adták át a 3-mas metró első szakaszát a Deák Ferenc tér és a Nagyvárad tér között, majd 1980-ban a másodikat a Nagyvárad tértől Kőbánya-Kispestig. 1978-ban kezdték el építeni az új felüljárót, kialakítani a peronokat, pénztárakat, várótermet. Az M3 járműtelepe (Kőér utcai telep) is itt található, innen összekötővágány vezet a vasútállomás 8. vágányához, érdekes lejtmenetjelzővel. A Nyugati és a Ferencváros felé vezető vonalak kiágazásánál van a MÁV karbantartójárműveinek egyre rosszabb állapotú telepe, amelyet az Indóház közlése szerint a tavalyi év közepe óta nem is használnak (járművek maradtak itt).

HÉV Kőbánya-Kispest 8. vágányán
HÉV Kőbánya-Kispest 8. vágányán 2011. októberében (Petrényi Barna felvétele). Elsőre kissé szokatlan látvány, de egy-két hetente előfordul az állomáson. A térképen is bejelöltem, hol csatlakozik a Kőbánya-Kispestet érintő vonalakhoz a gödöllői és a ráckevei (valamint közvetetten a csepeli) HÉV. Mivel a BKV nagyon sok belső, villamosokat és HÉV-eket összekötő kapcsolatát felszámolták (pl. a Közvágóhídnál), ma csak a MÁV-on keresztül érdemes a HÉV-szerelvényeket a két vonal között mozgatni. Mindig BKV-s dízelmozdonyok húzzák ezeket a szerelvényeket, mert a gödöllői vonal összekötővágányának már nincs meg a felsővezetéke (csaknem egészében ellopták).

 

 

Folytatás: a jövő héten!

Néhány történelmi adat forrása a Wikipédia és édesapám, Tóbiás László szóbeli közlése volt. A friss adatokat a megjelölt képeken kívül csak saját megfigyeléseimből állítottam össze.
Tóbiás András

Bikkes Katica

Ifivezető VIII. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .