Szakmai

Delta klub

Kedves érdeklődő pajtások!

Beköszöntött a téli szezon, a menetrendváltás, a váltólefagyások és vonatkésések időszaka. Bár ilyenkor a legszebbek az ország vasútvonalai és szakmai nevezetességei, a következő három hónapban a Delta Klub Hűvösvölgyben tartja alkalmait, ahol rengeteg érdekes előadást tartunk majd nektek kisvasutakról, nagyvasúti állomásokról, vonalakról, műszaki fejlesztésekről, járművekről, balesetekről, a BKV kötöttpályás járatairól, külföldi és különleges hazai vasutakról! 🙂

Az első ilyen

alkalmat 2012. december 15-én, a munkaszombat délutánján, 16.00-19.00-ig tartjuk a Vörös Szobában. Lesz tea, zsíroskenyér és kellemes téli klubhangulat! 🙂 Akiért jönnek a szülei, a szolgálattal lemehet a Moszkva/Szélll Kálmán térre! A program természetesen díjmentes.Témáink pedig a következők lesznek:
1. Baleset a Fogaskerekű Vasúton, 1987. Aki volt a november 11-i Deltán, hallhatott erről a súlyos, halálos balesetről – de miért következett be a baleset? Miért hibázott ekkorát a lefelé haladó fogas vezetője?

2. A Börzsöny kisvasútjai. Magyarország kisvasutakkal legsűrűbben behálózott területe a Börzsöny, ma is négy kisvasút működik itt (Kemence, Nagybörzsöny, Szob, Királyrét) és két további vonalszakasz várja felújítását, újjáépítését. Van a használt vonalaktól elzárt, de önállóan működő, hajtánnyal járható szakasz (Halyagosi Szigetvasút) és idegenforgalmi célokat szolgáló hajtánypálya is. De mekkora volt egykor a vonalhálózat, merre jártak a teherszállító vonatok és miért szűnt meg a kisvasutak legnagyobb része? Hogyan lett úttörővasút Királyrétből, mennyi maradt meg a Bezina-völgyi pályából és mikor mosta el a kemencei kisvasutat az árvíz? Az is sok újdonságot hallhat most, aki volt a Delta-túrán! 🙂

3. Teherszállítás a lenti-csömödéri kisvasúton. Magyarország leghosszabb kisvasútja található a zalai erdőkben: 109 km, ebből 77-et kizárólag fafuvarozásra használnak. Eredetileg két különálló vonalhálózat volt, a ’90-es évek végén kötötték össze őket. Milyen ma Magyarországon egy kisvasúti farakodás? Mekkora a kisvasutak forgalma? Melyik vonalon tervezik még a személyszállítást bevezetni a közeljövőben? Használnak-e minden vonalat? Mindezekre választ kap, aki eljön, és még videót is láthat a farakodásról!

4. Trolibusz-közlekedés. Számunkra is sok meglepetéssel szolgál ez az előadás. 🙂 Néhány érdekes kérdés a témával kapcsolatban: miért nincs ma Budán troli és milyen volt régen? Melyik trolitípusok képesek ma Magyarországon az áramszedő nélküli, akkumulátoros közlekedésre? Milyen trolik járnak Debrecenben és Szegeden? Miért 70-essel kezdték számozni a pesti trolikat a II. világháború után

5. Baleset Nagytétény-Diósd állomáson. 1968-ban egy érdekes baleset történt Nagytétény-Diósd állomáson. Kisiklott és felborult az éjszakai Szombathely felé haladó gyorsvonat. A kérdés, hogy miért???
Kérdés esetén keressetek minket bátran! 🙂
Pl. itt: Tóbiás András, 0630/2491472

 

Csatlakozz hozzánk a facebookon! https://www.facebook.com/events/255333517925657/

Bikkes Katica

Ifivezető VIII. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .