Kultúra

Tudtad-e?! 2.

Olimpiai láng, London 2012. Forrás: cultura.hu
Olimpiai láng, London 2012. Forrás: cultura.hu
Metronóm (Forrás: huszadikszazad.hu)
Metronóm (huszadikszazad.hu)

Aki tanult zenét, annak ismerős lehet a metronóm szó: ez a kis eszköz a beállított gyakorisággal folyamatosan kattog, így jelöli a meghatározott tempót a zenedarab lejátszásához. De nem csak erre használható: például Ligeti György, a híres magyar zeneszerző Poéme simfonique for 100 metronomes című művében 100 darab, különböző ritmusra beállított metronóm ketyeg egyszerre, míg végül csak egy marad.

Ausztráliában nagyon sok olyan hely van, ahol ki van rakva egy tábla, hogy mennyi ideig lehet az adott helyen parkolni. Viszont nem kell fizetni a parkolásért. Még csak ingyenes jegyet sem kell „venned”. Ha túlléped az időt, akkor viszont büntetést kaphatsz. A kérdés már csak az, hogy honnan tudják, hogy mióta állsz ott? 🙂

Idén nyáron Londonban tartották az olimpiát. Ennek egyik fontos jelképe a négyévente fellobbanó láng a kontinensek közötti egységet, a harmóniát és a békességet jelképezi. A játékokat megelőzően Olümpiában, Héra istennő 2600 éves temploma előtt jelmezben, rituálé közepette gyújtják meg a fáklyát és a Földön körbe egymást váltva futók juttatják el a rendező városig. A nyitóünnepségen pedig a stadionban elhelyezett hatalmas fáklyát gyújtják meg, ami a játékok végéig lobog. Idén azonban biztonsági okokból csak a rendező országban vitték körbe a lángot.

Olimpiai láng, London 2012. (Forrás: cultura.hu)
Olimpiai láng, London 2012. (Forrás: cultura.hu)

Jön a tél, tehát nem árt zsebkendőt magunkkal hordani, hiszen egyre könnyebb megfázni a hidegben. De azt gondoltátok volna, hogy már a rómaiak is használtak zsebkendőt? Erre a célra egy kis vászondarabot használtak, de nyilvánosság előtt nem illett orrot fújni, pláne a hölgyeknek. Sőt: a nátha egyet jelentett a butasággal, legalább is az éles eszűeket „kifújt orrú ember” névvel illették.

A Várhegy észak-nyugati lejtőjén lakókkal könnyen megeshet, hogy a kertjükben egyszer csak barlangot találnak. Még az is lehetséges, hogy a barlangban forrás fakad. Ez azért lehetséges, mert a hegy középső és északi része olyan lyukacsos, mint egy ementáli sajt. Régen a hévizek alakították ki a föld alatti barlangokat, amelyeket aztán az emberek tovább mélyítettek, s így valóságos föld alatti város alakult ki, több kilométer hosszú folyosórendszerrel. Ezt főleg háborúk idején használták menedéknek, kórháznak vagy a haderők átcsoportosítására.

Faragó István

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .