Kultúra

Tudtad-e?! 4.

Biztosan láttatok már gyíkot, így nagyjából el tudjátok képzelni, mekkora. Azonban a gyíkok között van a nálunk élőnél jóval kisebb is: a Beata szigetén honos törpegekkó mindössze 1,6 centiméter hosszú. Ezzel nem csupán a legkisebb gyíkfaj, de a legapróbb a hüllők, sőt általában az ismert szárazföldi gerinces állatok – együttesen mintegy 23.000 fajt számláló hüllők, madarak és emlősök – között is.

A legmagasabb épületek többsége Ázsiában található. Azonban ezek közül is kitűnik a világ a dubaji Burdzs Kalifa (magyarul Kalifa-torony), ami 828 méter! (Ez körülbelül 23 tízemeletes ház nagyságának felel meg.) 160 emeletén mecset, kilátó, uszoda, szórakozóhely, étterem és uszoda is megtalálható.

Talán többen is tudjátok, hogy zongoradarabok többségénél a dallam fő részét a jobb kéz játssza, a bal csak kísér, így a jobbkezesek talán egy kicsit előnyben vannak a balkezesekhez képest. De most már nekik sem kell félniük: egy magyar származású zenész, Losó Géza ugyanis szabadalmaztatta a balkezes zongorát Németországban. Találmányának billentyűzete tükörképe lesz majd a hagyományosnak, tehát a magas hangok a bal oldalon, a mélyek pedig a jobb oldalon szólalnak majd meg, így a balkezesek is az „ügyesebbik” kezükkel játszhatják majd a bonyolultabb dallamokat.

Gondoltátok volna, hogy Németországban (bár hagyományosan általában nem esznek kenyeret) közel 300 kenyérfajta létezik? Ulmban még egy Kenyérmúzeum is található. Ez két dologra is visszavezethető: egyrészt az éghajlati különbségek miatt (az ország különböző részein különböző gabonafajták nőnek), másrészt pedig azért alakulhatott így, mert a német tartományok mindegyike önállóan fejlődött. Míg északon inkább sósabb és tömörebb rozskenyeret fogyasztanak, addig az Alpoktól délre a búzakenyér a népszerű.

Mostanában egyre gyakrabban találkozunk érdekes, régebben ritkának számító nevekkel. Nem csoda, hiszen bárki bejegyeztethet újakat, bár ehhez egy hosszú folyamaton kell átmennie az általa benyújtott kérelemnek, ráadásul még némi pénzt is kell fizetnie. Ez sokakat mégsem tántorít el, így lehet, hogy hamarosan már nem lesz ritkaság, ha valakit Amarillisznek, Hófehérkének, Küllikkinke, Perpétuának, Xenodikének (lánynevek), esetleg  Bonaventúrának, Gotlíbnak, Szofronnak, Zseraldnak vagy Tegének hívnak…

Faragó István

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .