Kultúra

4DX mozi

A 4DX mozi nézőtere
A 4DX mozi nézőtere
Belegondoltál már valaha, milyen is lehet egy 4D-s mozi? Ha igen, ha nem, akkor minden bizonnyal kipróbálhatod a Westend mozijában március 14-től.

Ez nem egy átlagos mozi, sokkal több annál. Olyan, mintha a film lenne a valóság, de persze csak úgy tűnik. Sok eszközzel teszik lehetővé ezt a szakemberek, például a környezeti hatásokat köddel, vízpermettel, szagokkal és illattal imitálják. A székek sem átlagosak, mivel mozogni tudnak felfelé, lefelé, jobbra és balra, az éppen a vásznon futó jelenetnek megfelelően, ráadásul lábtartó is tartozik hozzájuk a biztonság érdekében. A székek négyesével vannak beszerelve, tehát azok együtt mozognak.

4DX
4DX

3D-s, illetve 2D-s filmeket is nézhetünk, bár a 3 dimenziós nagyobb élményt nyújt. Európában jelenleg még csak nálunk van ilyen mozi, szóval ez igen nagy érdekesség. Még csak Kínában, Japánban, Amerikában és Dél-Koreában van ilyen. Már az Avatar, Terminator, Shrek és Transformers c. filmeket levetítették ilyen mozikban, ami nagy sikert aratott. Jelenleg nálunk a nyitás hetében még csak egy film lesz műsoron, ez persze majd bővülni fog.

Viszont megjegyezném, hogy a már a 3D utódjának tartott technika természetesen nem új dolog, mivel már az 1950-es, 1960-as években kísérleteztek, sőt, már itthon is megtapasztalhattuk a „4D-s” vetítés élményeit, hiszen pár évvel ezelőtt (szintén a WestEndben) egy normális mozijegy áráért bárki megtekinthetett egy direkt erre a célra leforgatott öt-tíz perces alkotást.

Remélem, felkeltettem érdeklődéseteket és majd ti is kipróbáljátok ezt a klassz mozit. 🙂

Szabados Gergely

SzabiGeri

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .