Kultúra

A foci története

Stadion
Stadion

Na, kezdjük ott, honnan is ered a foci (angol nevén: Football). A FIFA szakemberei szerint az első kezdetleges focit Kínában játszották (a játék neve: cuju volt). A labdarúgás számos formáját játszották Európában, míg meg nem született az első egységes rendszer.  A mostani szabályok alapját a 19. században foglalták írásba Cambridge-ben. A végleges, mindenki által elfogadott szabálykönyvet John Charles Thring alkotta meg. A FIFÁ-t (International Football Association Board: Nemzetközi Labdarúgó Szövetség) 1904-ben alapították meg. Azóta is a világon egyedülálló joggal változtathatják a labdarúgás szabályait. Napjainkban is a világon emberek milliói űzik amatőr és profi szinten. Emberek ezrei mentek ki egy-egy meccsre, hogy szurkolhassanak kedvenc csapataiknak. A FIFA 2001-es felmérése szerint 200 országból több mint 240 millió ember jár rendszeresen meccset nézni. A labdarúgás egyszerűsége és élvezhetősége nagyban közrejátszott abban, hogy világszerte elterjedt sport legyen a labdarúgás. Ennek következtében szükséges volt világbajnokságok létrehozása is. Az első labdarúgó-világbajnokságot 1930-ban rendezték meg Uruguayban. Ekkor a döntő meccset Uruguay és Argentína játszotta (4:2). A legutóbbi világbajnokságot Dél-Afrikában játszották és Spanyolország nyerte. Világszemléletben a világbajnokságokat legtöbb alkalommal Brazília nyerte meg ötször, a második Olaszország négy győzelemmel.

Dedikált focilabda
Dedikált focilabda

Magyarországon az első írásos emlék a labdarúgásról 1879-ből származik. Molnár Lajos egyik szakmunkájában említi meg. A második legfontosabb esemény 1885. június 16-a volt, amikor megalapították az Újpesti Torna Egyletet. A magyar labdarúgó válogatott első meccsét 1902. október 12-n játszották Ausztria ellen Bécsben. A végeredmény 5:0 lett Ausztria javára. Az 1938-as világbajnokságon Magyarország ezüstérmet szerzett, Olaszországgal szemben az eredmény 4:2 lett. Az 1952. évi nyári olimpiai játékokon aranyérmes lett a magyar válogatott. A Jugoszláv válogatott ellen játszott, az eredmény 2:0 lett. A gólszerző Puskás és Czibor volt. A magyar válogatott legnagyobb sikere Anglia ellen volt 1953. november 25-én, amikor is 6:3 arányban nyertünk az angol válogatottal szemben. Az 1954-es labdarúgó világbajnokságon az NSZK-val szemben már a 9. percben vezettünk, így is csak ezüstérmesek lettünk. Az 1964-es olimpián ismételten aranyérmet szerzett Tokióban Csehszlovákiával szemben a magyar válogatott. (2:1). Az utolsó olimpia szereplés az 1966-os atlantai olimpián volt. Azóta az UEFÁ-ban való szereplésünk volt, amit a Videoton ért el 1985-ben.

(György Péter XI. csoport)

György Péter

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .