Kultúra

Anna Karenina

Anna Karenina
Anna Karenina

„A boldog családok, mind hasonlók egymáshoz, minden boldogtalan család, a maga módján az…”

Határozottan idősebb korosztálynak szóló film, a korhatár ellenére is 12 évesnél idősebbeknek ajánlott. Nincsenek benne durva, vagy horrorisztikus részek, hiszen egy romantikus drámaszerű film, amiben nehéz nyomon követni az eseményeket, és az egész nyomasztó.

A történet Anna Karenináról, egy házas hölgyről szól, aki a férjétől és fiától távol töltött időben beleszeret egy katonatisztbe. Szerelmük beteljesül, de nem lehetnek együtt, hiszen abban az időben a (19. század végének Oroszországában járunk) a házasságtörés még hatalmas bűnnek számított.
A film a szerelmesek elszánt küzdelmét, és a társadalom hozzáállását is nagyon jól bemutatja.

Nagyon tetszett benne az ötletes rendezés; a film ugyanis egyetlen színházban játszódik felhasználva annak minden területét: vannak jelenetek a színpadon, a padláson, a nézőtéren. Szép jelenetek vannak benne, a ruhák és a táncok elképesztően jól néznek ki.

Anna Karenina - Részlet a filmből
Anna Karenina – Részlet a filmből

Nagyon tetszett még a férj szerepét játszó, Jude Law alakítása, és persze az egész szerepe. Szinte a teljes filmben a legmeghatóbb és legszebb dolog az volt számomra, ahogyan ő kezelte felesége viszonyát.

Szintén tetszett annak a lánynak a története, akit Vronszkij gróf (Aaron Johnson) otthagy, amint megpillantja Annát.

Ami nem tetszett, hogy az érdekesen induló film a későbbiekben eléggé elmegy egy orosz szappanopera irányába, amit az ember vagy élvez, vagy nem. Az sem tetszett, hogy orosz neveket kell megjegyezni, sőt, a forgatókönyvíró igyekezett meg is nehezíteni a dolgunkat minél több eltérő megnevezésével az összes embernek, így a felirat olvasása közben nem igazán működő arcmemória nélkül elég követhetetlenné válik az egész film, szereplők terén, bár persze a főszereplőket megismerjük.

Inkább lányoknak lehet jó szórakozás, hiszen romantikus film, de persze fiúknak is szórakoztató lehet. Szép szerelmi szálak, gyűlölet, szeretet, megbocsátás, megbánás. Tanulságos, mégis szomorú történet.

Faragó István

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .