Kultúra

Svédacél mindenkinek – Az IKEA

Budapest - IKEA
Budapest - IKEA

A randijaink helyszíne? Baráti összejövetelek bölcsője? Gyorsétterem? Esetleg lakberendezési áruház? Az biztos, hogy kezdetben még mindenki utóbbinak gondolta. De jött a fiatalság, és ma már a bútorok között társalognak, hallgatnak zenét, vagy épp készülnek a szakmai vizsgára. Mit lát egy gyermekvasutas a sárga-kék falakon belül?

Az IKEA alapítását egy Ingvar Kamprad nevű ember nevéhez lehet kötni, aki egy Agunnaryd nevű falucskában nőtt fel, ami Svédország Emtaryd megyéjében van. Aki hiper-szuper okos, talán már rá is jött, hogy ezek miért is ennyire fontosak. Ingvar Kampard Emtaryd Agunnaryd az IKEA alatt rejtőző rövidítés. Elképzelhető, hogy most mindenkinek a fejében cikáznak a frappánsabbnál frappánsabb gondolatok, hogy mi lenne az IKEA sokkal vagányabb neve. Valóban, Ingvar bácsi nem igazán erőltette meg magát, de talán ekkor még nem is gondolta, hogy 90 év múlva már az egész világon ismerni fogják ezt a 4 betűt, s valakinek ez a hely a napi vacsorát jelenti. Magyarországra az áruház 1990. márc. 21-én költözött, az Örs Vezér terén nyitott meg ekkor. Őt néhány évvel később egy budaörsi testvére követte.

IKEA
IKEA

Az emberek túlnyomó többsége mégiscsak azért jár ide, hogy megtervezze, és meg is valósítsa álmai házát. Amit csak akar az ember a tökéletes lakáshoz, itt mindent megtalál, az apró mécsesektől az ülőgarnitúrákig. Nem sok olyan háztartás leledzik ma Budapesten, amiben nincs legalább egy olyan bútor, ami a svéd áruházból származik. Lehet, hogy Ti is voltatok szüleitekkel kanapékat leméregetni, mikrohullámú sütőket kipróbálgatni, fadeszkákat cipelni. Ha ma mentek, nem biztos, hogy erről szól a „vásárlás”. Ez egyrészt azért van, mert az áruházban is rengeteg olyan változás történt, amivel elérték, hogy nemcsak a házasok járnak be az IKEA-ba. Az első ilyen az éttermek megalapítása volt. Nagyon sok ember éhezett meg a hosszas „shoppingolás” után, és ilyenkor nagyon jól esik nekik egy kis étel-ital. Kezdetben még csak az ún. gyorsétterem volt meg: hot-doggal, fagyival és üdítővel, ma már egy másik étterem is üzemel ott, ami már laktatóbb és egészségesebb ételt ad a vevőknek. Halottam már olyan családokról, akik vasárnapi ebédjüket is itt rendezték le, nem csak a hely olcsósága, de a hangulatossága és az étel minősége miatt is. Később már egy másik újítás is jött az IKEA-s élelmiszeriparba: egy fánkos üzlet is nyílt az áruházak aljában, ezzel tovább bővítve a sárga-kék bevételein.

Nos, nem hiszem, hogy az IKEA „meghódítása” a vasutasoktól származna, de kétségtelenül az utóbbi időben a mi körünkben legnépszerűbb az áruház látogatása olyan célból, hogy eltöltsük a szabadidőnket. Egy-egy jó szolgálat vagy csoportprogram után nincs is jobb, ha pár emberrel leültök egy kényelmes kanapéra, s megbeszélitek az aznapi történéseket, kibeszélitek az ifi szerelmeket, stb. Természetesen ilyenkor úgy illik, hogyha kihasználjátok az IKEA személyzetének vendégszeretetét, akkor vegyetek is valamit, a kistesók nagyon örülnek a mini plüssöknek a „Gyerekek IKEA-jából”, de esetleg egy párna vagy illatos gyertya is ilyenkor jó opció lehet. Természetesen nem muszáj minden alkalommal párnát hazavinni, átmeneti megoldásként jó lehet a híres IKEÁ-s ceruza, amitől itthon nálunk már nem lehet elférni. Tényleg nagyon ajánlom nektek, hogy menjetek el ide, egyrészt azért mert anyukátoknak segíthettek berendezni a nappalit, másrészt azért mert hihetetlenül ki lehet itt kapcsolódni akár egyedül is, de társasággal még jobban. Számtalan jó élményem kapcsolódik nekem is ehhez a titokzatos helyhez, mindig örömmel térek vissza oda. Pedig alapból mégiscsak egy lakberendezési áruház…

Faragó István

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .