Kultúra

A nyelvtanulás fontossága és haszna

            Heti 15 órában tanulok angolt egy, a nyelvoktatásra sokat fektető középiskolában, így nem csoda, hogy engem mostanság a nyelvtanulás foglalkoztat. Ezen belül is az, miért is fontos, hogy legalább egy idegen nyelvet beszélj felsőfokon.

             Igen, úgy is hozzá lehet állni, hogy felesleges, mert úgyis Magyarországon vállalok munkát stb., de azon kívül, hogy így külföldön simán átejtenek, a legtöbb főiskolán és munkahelyen hatalmas jópontnak számít. Igen, nyílván le lehet anélkül is érettségizni, de ha diplomát akarsz, melegen ajánlott letenni legalább egy nyelvvizsgát is.

            Rendkívül hasznos, hiszen meg tudod értetni magad külföldön, és ma már rengeteg dolgot inkább idegen nyelveken írnak ki (legtöbbször angolul), plusz pontot ér a felvételinél, és más kultúrákból származó barátokra tehetsz szert. Összefoglalva: egy idegen nyelv ajtókat nyit előtted.

            Rengeteg módja van egy-egy nyelv elsajátításának, és igen sok nyelvet lehet tanulni. Szerény véleményem szerint érdemesebb először egy világnyelvet elsajátítani, vagy olyat, amit sokan beszélnek. Ilyen például az angol, német, orosz, francia vagy akár a spanyol. Az olasz és a mandarin is ajánlott.

            Ha valaki tényleg komolyan gondolja a nyelvtanulást, akkor ajánlanám a Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskolát, ami erre a két dologra szakosodik, de tanulói körülbelül 90%-a sikeres nyelvvizsgát tesz. A nyelvek mellett a többi tantárgyat sem hanyagolja el, ezt bizonyítja, hogy a tavalyi OKÉV mérésen (országos szinten) a szakközépiskolák között szövegértésből 1. és matematikából 4. helyezést értünk el. Ennyit az ingyen reklámból és vissza a nyelvekhez.

            Ha valaki nem akar valamilyen nyelvet felsőbb szinten tanulni iskolában vagy egyszerűen nincs rá lehetősége, akkor ezt tanfolyamokon is megteheti. Nyilván ez mindig drága és időigényes, de a végén megéri. Valamint sokkal hatékonyabb, hisz lehetőséged van egyedül vagy kis csoportban is tanulni.

            Eddig többnyire hivatalos dolgokkal kapcsolatban említettem a nyelvet, de vannak ám olyan előnyei is, amik a hétköznapi életben is megmutatkoznak. Ugyanis akárki akármit mond, a legtöbb mű, legyen az könyv, film vagy zeneszám az eredeti nyelven a legjobb. Én személy szerint eléggé ki tudok akadni, ha valamiből elolvasom az eredetit és észreveszem, hogy a magyar fordítás még csak meg sem közelíti az igazságot. Szemléltetésképp, biztos vagyok benne, hogy ti is halottatok már egy-két olyan filmcímet, ami szörnyen mellé lett fordítva.  Oké, értem én, hogy műfordítás és alkotói szabadság, de ha az adott szövegnek már maga az értelme is megváltozik, nos, az sokat elvesz az élményből.

            Ez a dolog viszont vice versa (kölcsönösen, megfordítva) működik, vagyis fantasztikusan fejlesztheted nyelvtudásod, ha eredeti nyelven olvasol, nézel filmet, hallgatsz zenét. Én például szörnyen kíváncsi vagyok, milyen is Morgan Freeman sokat emlegetett, selymes hangja.

Johnny Depp
Johnny Depp

           Vagy arra, ahogy Johnny Depp azt énekli: „I got a jar of dirt, I got a jar of dirt, and guess what’s inside it”  (Van egy üveg földem, van egy üveg földem, és találd ki mi van benne!)

Ez egy egyszerű és élvezetes módja a szókincsed bővítésének, a poénok is másképp hatnak. Egy tipp: ha lehetőséged van rá, tegyél le egy közép-, ill. felsőfokú nyelvvizsgát még érettségi előtt, így nem egyszerre nehezedik rád a teher!

Móricz Réka

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .