Cikkek Csereút

Drezdai parkvasút

Drezda
[dropcap]B[/dropcap]izonyára te is hallottál már arról, hogy több külföldi csereutazás is gyarapítja a nyári vasutas programjainkat. Most az egyik állandó testvérvasutunkról, a Drezdai Parkvasútról találtunk magyar nyelvű információkat, melyet meg is osztunk veletek.
[quote]

[box_light]

A vasút története

DresdenerParkeisenbahnParkolino (1)Már a nagyvasút születésekor léteztek elképzelések annak kisebb másairól. Így jöttek létre az évek során mezei-, kis-, kerti- és modellvasutak. A Drezdai Parkvasút a nagyvasút 1:3 arányban kicsinyített mása, így a kisvasutakhoz tartozik. Az ott közlekedő gőzmozdonyok 1925-ben készültek Münchenben a Krauss & Co.-nál. 1930-tól a vonatok különféle kertkiállításokra szállítottak utasokat.

A második világháború alatt a kisvasutak részlegesen károsodtak, majd feledésbe merültek.

1950-ben a Drezdai Közlekedési Vállalat fáradságos munkájának eredményeként létrejött egy „gyermekvasút”, melyet június 1-én nyitottak meg.

Az 1,3 km hosszúságú szakasz a Stübelplazt-ot kötötte össze az állatkerttel. Néhány beosztást ekkor már gyerekek láttak el, mint például a jegyek kezelését a peronon és a vonaton egyaránt. A vasutat csak ideiglenesen építették Drezdába, azonban a gyerekeknek ez az új hobbi sok örömet okozott, így született meg a döntés, hogy a kisvasutat ott hagyják. 1950. május elsején elnyerte az „Úttörővasút” nevet. 1951 júliusáig a szakaszt meghosszabbították 5,6 km-re.

1990-ben újra átkeresztelték, ezúttal a „Drezdai Parkvasút” nevet kapta. 1993 óta a kisvasút Szászország tartomány tulajdona, üzemeltetéséért a „Kastélyok és parkok Drezdában” felelős (ez egy tartományi vállalat, ami Drezda kijelölt kastélyaiért és parkjaiért felelős). 1998-ban látta meg a napvilágot Parkolino, a kabalaállat.

A Volkswagen Gläserne Manufakturjának (ez a Volkswagen-gyár a Straßburger Platzon) újjáépítésével 2000-ben egy új, modernebb állomás jött létre. A pálya vonala azóta csak kis mértékben változott, a kisvasút útja ennek köszönhetően közvetlenül a botanikuskert előtt halad el.[/box_light]

[box_light]

A vasutas élet

Parkeisenbahn_0650Több mint 200 gyerek választja hobbijának a vasutazást. Majdnem minden beosztást ők látnak el az állomásokon és vonatokon. A vasutasok képzése télen folyik. Ugyanúgy, mint a nagyvasúton, a Parkvasúton is szigorú biztonsági előírások vannak.

A kis vasutasok, a nagyvasúti rendszerhez hasonlóan, állomásfőnökök és asszisztensek felügyelete mellett tanulják meg a vasutasság csínját-bínját. Így sok gyerek a parkvasútnál talál hasznos szabadidős elfoglaltságot, ami egy esetleges későbbi nagyvasúti képzésnél is hasznos.

A gyerekek hobbiját a Drezdai Parkvasút Alapítvány támogatja. Az alapítvány többek között kirándulásokat szervez, ahol a gyerekek más vasutakat is meglátogatnak, és még többet tudhatnak meg a vasút világáról. A szolgálatok mellett az alapítvány különféle programokat is szervez a gyerekeknek.

[/box_light]

[box_dark]Szakasz:
– Pálya hossza: 5,6 km
– Sínek hossza: 7,2 km
– Nyomtávolság: 381 mm
– Váltók száma: 20
– jelzőberendezés: 22[/box_dark] [/quote]

[button link=”http://www.parkeisenbahn-dresden.de/index.php?snav1hu&index_hu#technik” variation=”green” size=”large”]A parkvasút weboldala[/button]

Szente Dávid

Pajtás: 36. tanfolyam, X. csoport
iFi: 44-45. tanfolyam, XV. és VII. csoport, Tanfolyami csoportvezető: 58., 59. tanfolyam
a SiHuHu.com alapítója

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .