Szakmai

Tehervonat a Gyermekvasúton

A tehervonat Szépjuhászné állomáson, a 135-ös számú vonatra várva (Fotó: Horváth Dávid)
A tehervonat Szépjuhászné állomáson, a 135-ös számú vonatra várva (Fotó: Horváth Dávid)

[dropcap]A[/dropcap]hogy arról már korábban beszámoltunk, augusztus elején teljesen felújították a Konkoly-Thege Miklós útnál található útátjárót. A munkálatok idejére a közúti forgalmat egy ideiglenes, zúzottkőből épült átjáróra terelték. Az ideiglenes útátjárót a munkálatok befejezése után elbontották és a köveket a vágányok mellé halmozták. Ezeket a kőhalmokat 2013. augusztus 22-én egy különleges  tehervonattal szállították el Hűvösvölgybe. A vonat az első személyvonat előtt indult el Hűvösvölgyből Csillebérc állomásra. Induláskor a 4 db Uba teherkocsiból álló tehervonatnak csupán egyik kocsijában volt némi zúzottkő régebbről, ezt felfele haladva Hárshegy és Szépjuhászné állomások között a 83-81. sz. szelvények között, a pálya jobb oldalára ürítették le,  mivel ott kissé hiányos volt az ágyazat. Ezután a vonat folytatta útját Csillebércre. A rakodás ideje alatt a személyvonatok zavartalanul közlekedtek. Amíg a vonalat személyvonat vette igénybe, a tehervonat Csillebérc állomás II. vágányára állt be. A berakodás befejeztével a tehervonat mozdonya körüljárt, majd a 237-es számú vonattal történt csillebérci keresztezése után indult el Hűvösvölgy felé. Útközben Szépjuhászné állomáson bevárta a 135-ös számú ellenvonatot, majd azonnal robogott tovább, hogy ne okozzon komolyabb késést az őt követő 232-es számú személyvonatnak. A vonat a vontatási telepre közlekedett, ahol a kocsikat a fordítókorongon úgy fordították, hogy a pálya bal oldalán lehessen üríteni az ágyazati anyagot. (Az Uba kocsik csak egyik oldalukon üríthetőek.)

Majd a vonat rakományát a vontatási telep területén tárolták el az Uba kocsikban egészen a nyár utáni első üzemszüneti napig, szeptember 2-ig. Ezen a napon történt meg a zúzottkő leengedése egy újabb tehervonattal. Ekkor először az alagút alatt, a 98. sz. szelvényben, a pálya bal oldalára engedtek le egy kevés követ, hogy betömjenek egy közvetlenül a pálya alatt, a töltésben lévő rókalyukat. Ez után megállás nélkül haladtak tovább Jánoshegy állomás bejárata elé, a 48. sz. szelvényig, ahol a lefolyt ágyazat pótlására engedték le a követ a B jelű bejárati jelző vonaláig, majd a 2. sz. kitérőtől kezdve szakaszosan egészen a 34. sz. szelvényig pótolták a szükséges helyeken a töltésről lecsúszott ágyazatot. Ezen a szakaszon mind a négy kocsi kiürült.

Az üres tehervonattal behúztak Virágvölgy állomásra, ahol körüljártak, majd visszamentek Hűvösvölgybe.
[box_info](Köszönjük az információkat és a fényképeket: Rózsa Jánosnak és Horváth Dávidnak)[/box_info]

Szente Dávid

Pajtás: 36. tanfolyam, X. csoport
iFi: 44-45. tanfolyam, XV. és VII. csoport, Tanfolyami csoportvezető: 58., 59. tanfolyam
a SiHuHu.com alapítója

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .