Szakmai

Parkvasút Nagybányán

Az alagút
Az alagút
[dropcap]N[/dropcap]agybánya (Baia Mare) észak-erdélyi város, Máramaros megye székhelye. A város egyik közparkjában, nevezetesen a Mária Királynő Városi Parkban (Parcul Regina Maria) egy rövid parkvasútra találtunk. A mindössze 600 méter hosszú, ellipszis alakú pálya a park szélén, árnyas fák alatt vezet. Nyomtávolsága 500 mm. Egy kört 7-8 perc alatt tesz meg a kisvonat. A helyiek elmondása szerint a pálya az 1950-es években épült, nyáron mindennap, ősszel és tavasszal csak hétvégén van közlekedés. A kismozdony ugyan dízelmozdony (valamiféle traktorból nyerték az erőforrást), de kívülről (nagy túlzással) egy gőzmozdonyra emlékeztet. A szerelvényben 10, kéttengelyes kocsi közlekedik, egy kocsiba felnőtt utasból maximum 4 fő fér be.
Az üzemeltetést két (felnőtt) ember, egy pénztáros és egy mozdonyvezető végzi. Egy teljesárú jegy ára 3 Lei (kb. 200 forint), amiért négy kört lehet utazni. A vonat csak akkor indul el, ha legalább tíz utas összegyűlik (olyankor mobilon odahívja a pénztáros a mozdonyvezetőt). A pálya egyik érdekessége egy garázsszerű építmény, ami olyan hosszú, hogy az egész szerelvény belefér. Mindkét végén garázskapuk vannak. A vonat át is megy ezen az építményen, így a gyerekek ezt egy alagútnak hiszik. A vonalból egy váltóval kiágazik egy jelenleg nem járható vágány, ami egy kicsi mozdonyszínhez, illetve még egy váltóval egy felszedett tárolóvágányhoz vezet. Mostanában így a mozdony is a kocsikkal együtt a zárható ,,alagútban” áll üzemszünetben. A pálya felépítményében talpfákat és betonaljakat is találunk, a zúzottkő színéből ítélve mostanában helyenként felújításokat is végeztek.
Az egész park gondozott, játszóterekkel, bicikli- és futópályákkal, korszerű illemhellyel.
Ezt a kisvasutat látva felmerül az emberben a kérdés: vajon a mi Gyermekvasutunk is ehhez hasonló lenne, ha a Népligetben vagy a kastélyparkban épült volna?
[box_info]Köszönet az információkért Suba Erzsébetnek és Suba Istvánnak, a fényképekért pedig Imre Lajosnak.[/box_info]

Váczi Viktor

Nevelőtanár
A SiHuHu patrónusa

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .