Gyermekvasút

A szépjuhásznéi Dominó-pult felújítása

40 éves a D55 Szépjuhásznén
40 éves a D55 Szépjuhásznén

[quote]

2013. november 14-én csütörtökön befejeződött a biztosító berendezés kezelőpultjának felújítása Szépjuhászné állomáson.

A biztosító berendezés kezelőpultjaA szépjuhásznéi MÁV Dominó 55 típusú biztosító berendezés pultja 1973-ban történő üzembe helyezése óta most első alkalommal esett át átfogó felújítson. Kisebb átalakításokat természetesen többször végeztek rajta, és javították a használat közben jelentkező hibákat, ilyen nagyságrendű karbantartásra azonban még nem került sor.

Habár a pultot plexi fedlap védi, a négy évtizednyi használat során így is elhasználódott. Az úgynevezett dominókockák felülete megkopott, a feliratok és festett ábrák már egyre kevéssé voltak kivehetők. A visszajelentő fények színét módosító apró színes alkatrészek közül több elmozdult, egy részük pedig már hiányzott. Egyes nyomógomboknál érintkezési probléma jelentkezett, ami megnehezített bizonyos kezelési műveleteket.

A kezelőpult – akárcsak a biztosító berendezés szinte összes többi eleme – szabványosított, könnyen cserélhető elemekből épül fel. Nemcsak az elemi alkatrészek, hanem a belőlük összeálló egységek is ilyen kialakításúak. Innen ered a Dominó elnevezés.

A dominórendszer egyik előnye, hogy szinte bármelyik alkatrésze gyorsan cserélhető. Majd műhelybe szállítható, ahol a javítás immár a berendezés használatának zavarása nélkül elvégezhető.
Ideiglenesen beépített Dominó-kockák

A felújítás első lépéseként tehát 2013 áprilisában a pult eredeti kockáit kiemelték és különféle forrásból származó tartalék elemekkel helyettesítették.

A kiszerelt kockákat a kelenföldi biztosítóberendezési szakasz egyik munkatársa újította fel. Az elemek felületét letisztította, simára csiszolta, majd felületüket szükség szerint kijavította. Ezt követően a kockák megkapták jellegzetes, pasztellzöld alapszínüket. Végül felkerültek rájuk a rendeltetésüknek megfelelő ábrák, jelölések és feliratok.

A kockák belseje szintén megújult. A szakember elemi alkatrészekre szerelte őket, majd szükség szerint megtisztította, kijavította vagy cserélte őket. Az egységek belseje számtalan különféle alkatrészből áll. Egy részük a berendezés kezeléséhez, más részük a jelzők, váltók és egyéb berendezések állapotának visszajelentéséhez szükséges. Még egy olyan egyszerű vágányhálózattal rendelkező állomás biztosító berendezésének kezelőpultjában is, mint Szépjuhászné, több tucat különböző kialakítású kocka található.

A megújult kockák fokozatosan kerültek vissza a kezelőpultba. Egyes elemek felújítása hosszabb ideig tartott, mert valamely alkatrészük csak nehezen volt beszerezhető, vagy éppen hosszabb határidővel vállalták az összetett feliratok gravírozását. Az utolsó felújított Dominó-kocka beépítésére 2013. július 16-án kedden került sor.

A pultot védő plexi lap cseréje az őszre húzódott. Az új lapot az eredeti alapján, egyedileg készítették. Beépítésével befejeződött a szépjuhásznéi Dominó-pult felújítása.

Az új plexilap leerősítéseA szépjuhásznéi MÁV Dominó 55 a legkorszerűbb állomási biztosító berendezés a Gyermekvasúton. 1973-ban, az egykori Úttörővasút megnyitásnak 25. évfordulója alkalmából telepítették.

A típusnak több továbbfejlesztett változata is van. Hasonló, jelfogófüggéses berendezéseket azonban – néhány kivételtől eltekintve – ma már nem telepítenek. Helyette általában informatikai alapú, digitális biztosító berendezést létesítenek.
A Dominó 55 és a vele egy családba tartozó típusok mind a mai napig viszonylag modernnek számítanak. Széles körben alkalmazzák őket Magyarország és Közép-Európa számos vasúttársaságánál.[/quote]

Cikk forrása: http://www.gyermekvasut.hu/chrw_news.php?extend.589

További információk: http://iho.hu/hir/felujitott-d55-szepjuhasznen-131115

Szente Dávid

Pajtás: 36. tanfolyam, X. csoport
iFi: 44-45. tanfolyam, XV. és VII. csoport, Tanfolyami csoportvezető: 58., 59. tanfolyam
a SiHuHu.com alapítója

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .