Gyermekvasút Szakmai

Az évtized fotósvonata a Gyermekvasúton

Fotósvonat a Gyermekvasúton
2013. december 22-én vasárnap menetrend szerint nem közlekedett a gőzös, helyette egy érdekes összeállítású vonat színesítette az aznapi menetrendet. A különvonatot három kisvasútért rajongó ember (név szerint: Csanádi Sándor, Markója Szilárd és Mohácsi Sándor) szervezte meg, ezzel lepték meg magukat a negyvenedik születésnapjuk alkalmából.

A vonatot a 490,056 psz. gőzmozdony vontatta, Széchenyihegy állomásig, de besegített neki az Mk45,2006 psz. mozdony is. A résztvevők a felújított Bax 22 és a Bk357 nosztalgiakocsikban utazhattak. A különlegesség kedvéért a vonat két teherkocsit is továbbított. Az egyik a régi Dreheres fedett teherkocsi, a másik pedig egy pőrekocsi volt, amire meglepetés rakományt is elhelyeztek, méghozzá a Skoda sínautót.

A vonat 10:25-kor indult Hűvösvölgyből. Hárshegyen és Virágvölgyben találkozott a másik két személyvonattal, a fűtőház óta először Virágvölgyben volt lehetőség arra, hogy lencsevégre kapják a szerelvényt. Felfelé a vonat, ahol lehetett, áthaladt, hogy majd lefelé minél több fotómegállásra legyen lehetőség. A szebb képek elkészítésének érdekében a gőzmozdonyt a vontatási telepen korábban meg is fordították. Széchenyihegyen, miután az Mk45-ös mozdonyt lekapcsolták a vonatról, a gőzös a motorszínhez ment, itt vett vizet, színesítve a különlegességek palettáját.

Visszafelé kezdődött ám igazán a móka! Megálltunk Virágvölgyben, hogy félreálljunk a személyvonat elől, majd az állomást elhagyva, a lassújel után tartottuk első fotómegállásunkat. Innen egy kicsit továbbhaladva Vadasparknál örökítettük meg a szerelvényt. Utána csak úgy száguldottunk az erdőben, az alagútig meg sem álltunk. Itt a fotósok egy turistaúton levágták az utat és az alagút másik végén várták a vonatot. A gőzös lassan, méltóságteljesen haladt ki az alagútból, mindenkinek kattogott a gépe. A fényképek elkészítése után a vontatási telepen a gőzmozdony ráállt a fordítókorongra, hogy visszafordítsák őt eredeti állásába. Ezután csoportképek készültek, és a program végére még egy érdekességgel készültek a szervezők, a szobi GV hangulatát szerették volna felidézni, ennek érdekében az Uba kocsik elé állították a gőzmozdonyt.

Sokan azt mondták, ez, ha nem is az évszázad, de az évtized fotósvonata volt! A szervezők igazán kitettek magukért!

 

Duli Ákos

Antal Végh

Pajtás: 48. tanfolyam, VII. csoport
iFi: 58-59. tanfolyam, IX. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .