Kultúra

Pöttyös Túró Rudi

Pöttyös Túró Rudik
Pöttyös Túró Rudik
Óriás, natúr, bodzás, epres. Bizonyára már mindenki halotta ezeket a szavakat, és mindenki tudja, hogy ezek a pöttyös Túró Rudinak a fajtái. És biztos vagyok abban, hogy kevesen vannak azok, akik halottak már arról, hogy ki, mikor, hol találta ki ezt a csokival bevont túrómasszát. Itt most olvashatsz néhány érdekes információt ezzel kapcsolatban.

    [dropcap]A[/dropcap] Túró Rudi csokival bevont édes-savanykás túrórúd, Magyarország egyik legkedveltebb és legnagyobb múltra visszatekintő saját készítésű édessége. A Túró Rudi története egészen 1954-ig nyúlik vissza, amikor három magyar tejipari szakember tanulmányútra utazott a Szovjetunióba. Ők láttak először egy olyan terméket, amelyet a mai Túró Rudi ősének tekinthetünk. A túró – vaj – zsír keverékből készült, cukrozott és csokoládéval bevont, lágy állagú henger formájú túró desszert. A szakemberek hazaérkezése után jelentések készültek és a ’60-as években elkezdték kifejleszteni a Túró Rudit. A termékfejlesztéssel az Erzsébetvárosi Tejüzem művezetőjét, Mandeville Rudolfot és kis csapatát bízták meg. A termék elnevezése Klein Sándor nevéhez fűződik, akit a név megalkotásán túl a csomagolás kifejlesztésével, valamint a bevezető reklámkampány lebonyolításával bíztak meg. Az eredeti, piros copfos kislányfejjel díszített csomagolást, amelyen már a kezdetek kezdetén megjelent a pöttymintázat.

    A nagyüzemi gyártás a termékfejlesztés helyén, vagyis az erzsébetvárosi tejüzemben indult meg 1968-ban, de a gyártási körülmények nehézségei miatt igen hamar átkerült Szabolcs megyébe. Szabolcs megye után Mátészalkán folytatták, a régi vasútállomás mellett található túróüzembe. Ez a túróüzem 2 helyiségből állt, a Túró Rudit gyártó gép az emeletre került, ahol egy 10.000 literes tartályban készült a túró. A gyártás megindításakor mintegy 25-30 fő dolgozott 3 műszakban. A Túró Rudi gyártása egészen addig itt folyt, amíg 1970. augusztus 20-án átadásra nem került az új üzem Mátészalkán. Ebben az új üzemben azonban még mindig nem volt külön Túró Rudi üzemrész, a gyártás itt is a túrógyártó részben történt. A Túró Rudi gyártására külön hely és az ide történő átköltözés már a ’80-as években történt. Ebben az időben üzletekből a terméket szinte azonnal elkapkodták, gyakorlatilag állandó volt a Túró Rudi hiány. Mátészalka után még Nagybányahegyesen gyártották a Pöttyös Túró Rudikat. Napjainkban Mátészalkán korszerű technikával készítik nekünk ezeket a finomságokat.

Pöttyös Túró Rudi (fotó: index)
Pöttyös Túró Rudi (fotó: index)

     A márka megújítása és fiatalítása 2000-ben kezdődött és azóta is folyamatosan tart. Ennek során nem csak a csomagolás újult meg, de a márka kommunikációja is felfrissült, fiatalosabbá vált. A Pöttyös márka a magyar piac mellett a környező országokat is meghódította. 2004-ben Szlovákiában és Romániában került bevezetésre a Pöttyös Túró Rudi, Dots, azaz pöttyök néven, és az itthon piacvezető termék azóta is sikeres. 2006-ban pedig már az olasz vásárlók is leemelhették a Pöttyös Túró Rudit az ottani Auchan üzletek polcairól, de Spanyolországban is nagy sikerrel mutatkozott be a termék.

(A Pöttyös Túró Rudi márkatörténete alapján)

Antal Végh

Pajtás: 48. tanfolyam, VII. csoport
iFi: 58-59. tanfolyam, IX. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .