Gyermekvasút

Innováció

A felállított ismétlőjelző Csillebérc állomásnál a mozd
A felállított ismétlőjelző Csillebérc állomásnál a mozd
Minden évben találkozhatunk kisebb-nagyobb változásokkal a Gyermekvasúton. Ezekről rendszerint tudomást is szerzünk, pár hétig, hónapig nagy szám; aztán már természetesnek vesszük őket; az újdonság ereje feledésbe merül.

A következőkben szeretném nagyvonalakban összefoglalni, mi minden változott az elmúlt években a Gyermekvasúton, tudatosítván ezzel mindenkiben azt, hogy igenis változnak dolgok – ezek előjelét már mindenki saját gondolataira bízom. Az időrendi sorrend helyett inkább kategorizálva következzenek hát ezek a változások – a teljesség igénye nélkül:

MAEF3-as típusú jegykiadó gép
MAEF3-as típusú jegykiadó gép
  • Nekünk, gyermekvasutasoknak, talán a leglátványosabb változást az új GYMAEF típusú pénztárgépek jelentik. Vannak, akik már nem is emlékez(het)nek a régi MAEF3-típusú jegykiadó gépekre, amelyek csak Hűvösvölgyben és Széchenyihegyen voltak megtalálhatóak. Azonban a jelenleg is használt GYMAEF gépek sem eredeti formájukban láthatók napjainkban, átestek már kisebb változtatásokon. A ma is használt szoftver a kezdetitől eltérően lehetőséget nyújt már Kerékpár- és élőállat jegy (A13) nyomtatására is, de egyéb kisebb módosítások is belekerültek az 1.3.1-es verzióba (tizenöt jegy fölött ajánlja a csoportos jegyet, Széchenyihegyen 15 óra után nem enged menettérti jegyet kiadni stb.). A szoftveres eltéréseknél talán szembetűnőbbek az A-s funkciógombokra került színes kis papírok, amelyek a jegytípusra utalnak színkód szerint.
    GyMAEF nyomógombok
    GyMAEF nyomógombok
  • A Gyermekvasút pályáján és az ahhoz tartozó létesítményeken is történtek változtatások. E tekintetben egyértelműen Csillebérc állomás a legegzotikusabb, hiszen ott az elmúlt években rengeteg minden megváltozott. 
    INTEGRA-árbocos kijárati jelzők Csillebérc állomáson (Fotó: Lugosi Albert)
    INTEGRA-árbocos kijárati jelzők Csillebérc állomáson (Fotó: Lugosi Albert)

    Kezdetben a kezdőponti B és C kijáratijelzőket cserélték ki, majd a D és E jelű társaik is hasonló sorsra jutottak. A kuriózumnak számító ún. csővázas jelzők cseréjére azért volt szükség, mert azok már túlságosan elrozsdásodtak. A napjainkban is látható új INTEGRA-árbocos jelzők már harmonizálnak a Szépjuhásznén megtalálható társaikkal. (Állítólag nem kell örökre búcsút intenünk a csővázas jelzőknek: tervben van egyikük kiállítása a hűvösvölgyi Gyermekvasutas Múzeumban.)

  • A nyár folyamán egyértelművé vált a csillebérci Konkoly-Thege Miklós úti útátjáró cseréjének szükségessége. Augusztusban sor is került a munkálatokra, az átjáró felújításával szükségtelenné vált az azt megelőző időszakban kihelyezett ideiglenes lassújel.

    FIsm jelű ismétlőjelző
    FIsm jelű ismétlőjelző

    Az idő múlásával Csillebérc állomás tovább formálódott: a Hűvösvölgy felőli F jelű bejárati jelző ismétlőjelzőt kapott (FIsm). A jelző elhelyezését az indokolta, hogy a bejárati jelző jelzési képét nem lehetett kétszáz méterről folyamatosan látni.

  • Csillebérc állomás biztosítóberendezésén is észrevehetünk kisebb változásokat. Az ismétlőjelző visszajelentésén kívül az új szünetmentes áramellátás visszajelentése is rákerült, a bejárati jelzők visszajelentése – megelőzve az időt – 4+1 optikás lett, továbbá felkerültek a bejárati jelzők előtti szigetelések visszajelentésére szolgáló részek is.

    Fénysorompót ellenőrző útátjárójelző (a valóság és a "cél")
    Fénysorompót ellenőrző útátjárójelző
    (a valóság és a „cél”)

    Az utolsó Csillebérccel kapcsolatos újítás kapcsolódik mind a biztosítóberendezéshez, mind az útátjáróhoz. Az új szigetelt szakaszok lehetővé teszik ugyanis, hogy a vonat úgy haladjon be Széchenyihegy felől az állomásra, hogy a fénysorompót önműködően zárja le, ún. behatási pont segítségével (ha a vonat ráhalad erre, a fénysorompó lezáródik; ha lehalad az átjáróról – oldási pont –, a fénysorompó feloldódik.) A sikeres lezárást a vonatszemélyzet felé egy Fénysorompót ellenőrző útátjárójelző fogja jelezni, amelyet – még ha kicsit csonkítva is, de – már el is helyeztek.

  • A felújított kecskeméti kocsi
    A felújított kecskeméti kocsi

    Végül, de nem utolsó sorban tekintsük át a Gyermekvasút járművein végbement változásokat. Az Mk45-ös mozdonyok remotorizálása tovább folytatódott: a 2003-as és a 2004-es mozdonyok után a 2002-es is csatlakozott a felújított flottához (a 2005-ös is visszatért Szombathelyről, külső festésre vár). A 490-056-os gőzösünk is visszatért a hűvösvölgyi fűtőházba, míg jelenleg a 039-est Istvántelken újítják fel. Hűvösvölgybe szállítottak két darab kecskeméti kocsit, amelyek közül az egyik felújítása már be is fejeződött, és már forgalomban is találkozhatunk vele (régi típusjelzés szerint BDax, utána BDa-w, új szerint Baw-gg; pályaszám szerint pedig 50 55 25-01 612-5). Megújultak a nagykilátókocsijaink is, a rossz állapotú kocsik a felújítás mellett más kisebb változásokon is keresztülmentek (pl. újfajta plakáttartó). Ezeken a változásokon kívül a kocsikban lévő fogódzkodók is megújultak: a régi rézből készülteket új szürke utódjaik váltották fel. Ezek előnye, hogy nem lógnak be az utastérbe, így kényelmesebbé teszik a kocsikon belüli közlekedést.

  • A Gyermekvasút legújabb járműveiVégül, de továbbra sem utolsó sorban pedig emlékezzünk meg az április el(s)ején forgalomba állt Siemens motorvonatokról, amelyek kétség kívül jelentős hányadát képezik a vasutunkon végbement változásoknak! A korszerű, környezetbarát, részben alacsonypadlós járművekkel zárom a változások összefoglalását. Szolgáljanak ezek némi álmodozásra alapul – elvonatkoztatva a járművek nosztalgikus hangulatának vitathatóságától.

A fentiekben reményeim szerint nagyvonalakban sikerült összefoglalnom, mi minden változott az elmúlt években a Gyermekvasúton. Véleményem szerint nagyon fontos tisztán látni, merre is ível az utunk (vagyis pályánk). Nem szabad merengeni a múlton, de néha álljunk meg egy kicsit, és gondoljunk vissza, milyen is volt ez a hely hónapokkal, évekkel ezelőtt!

Szkupien Péter

Faragó István

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .