Kultúra

Milka

Milka tehén akkor és most

   A mai világ egyik legkedveltebb márkája és az egyik legnagyobb név a csokoládépiacon. Mindenki szereti és egyből a száját nyaldosó lila tehén jut eszébe, amikor csak eszébe jut, vagy épp eszi. De honnan is ered a Milka vagy éppen a lila tehén?

      Egészen 1826-ig kell visszanyúlnunk, hiszen ekkor kezdett el nagyban csokoládét gyártani Philippe Suchard (svájci), akit a Milka feltalálójának tekinthetünk. Eleinte még csak keserű ízű csokoládét csinált, azonban 1890-es években hozzáadta a tejet és elkészült a Milka elődje.

Milka tehén akkor és most
Milka tehén akkor és most

      1901-ben Berlinben bejegyzésre került a Milka mint márkanév, már itt is a lila volt a logó alapszíne, amit a mai napig nem cseréltek le. Azonban a lila alapú fehér betűszínű Milka csak 1960-ban jelent meg ugyanolyan betűformával, mint ma. Ma a Milka az amerikai Kraft Foods tulajdona.

      1972-ben egy reklámügynökség kitalálja a Milka tehenet. Azért találták ki, hogy még inkább népszerűsítsék a Milkát, és mi jellemzi legjobban egy tejes csokoládét – persze, hogy a tehén. Ennek a reklámnak a kedvéért tényleg lefestettek egy tehenet lilára, és a legnagyobb marketingfogás lett belőle, mert azóta már majdnem 200 különböző reklámban szerepelt a tehén.

    A tehénnek a mai napig ugyanazok a foltjai, ugyanaz a felirat csak az egyik igazi a másik meg már grafika. De emiatt a tehén miatt lett a Milka a Milka, ma már elképzelhetetlen lenne csak az alpesi tájjal a Milka csokoládék csomagolása. A tehén annyira megtetszett mindenkinek, hogy mára már évente 400 millió táblás Milka fogy el. 1995-ben Bajorországban hirdettek egy versenyt, ahol ki kellett színezni egy tehenet és a 40000 gyerek közül minden harmadik a lilát választotta. 

      A Milka eredete nagyon zavaros, hisz egy svájci ember találta fel, a németek szabadalmaztatták és egy amerikai cég forgalmazza, de a Milka csokit a legtöbben német-svájci csokinak tekintik.

      A Milka már 1901-ben létrejött mint házi csokoládé és nem kellett sok év ahhoz, hogy világmárka legyen, mégis Magyarországon csak 1990-ben kezdték meg forgalmazását, de itthon is mindenki szereti.

      A Milka ma már többféle csokit, többféle ízben forgalmaz, ahhoz képest, hogy 112 éve még csak egy tejcsokija volt. Szerintem, ez a csokoládé még sokáig az emberek kedvence marad, mert tényleg olyan ízvilágot nyújt, amit más gyártók nem tudnak utánozni.

Faragó István

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .