Tudtad-e

Milka

Milka tehén akkor és most

   A mai világ egyik legkedveltebb márkája és az egyik legnagyobb név a csokoládépiacon. Mindenki szereti és egyből a száját nyaldosó lila tehén jut eszébe, amikor csak eszébe jut, vagy épp eszi. De honnan is ered a Milka vagy éppen a lila tehén?

      Egészen 1826-ig kell visszanyúlnunk, hiszen ekkor kezdett el nagyban csokoládét gyártani Philippe Suchard (svájci), akit a Milka feltalálójának tekinthetünk. Eleinte még csak keserű ízű csokoládét csinált, azonban 1890-es években hozzáadta a tejet és elkészült a Milka elődje.

Milka tehén akkor és most
Milka tehén akkor és most

      1901-ben Berlinben bejegyzésre került a Milka mint márkanév, már itt is a lila volt a logó alapszíne, amit a mai napig nem cseréltek le. Azonban a lila alapú fehér betűszínű Milka csak 1960-ban jelent meg ugyanolyan betűformával, mint ma. Ma a Milka az amerikai Kraft Foods tulajdona.

      1972-ben egy reklámügynökség kitalálja a Milka tehenet. Azért találták ki, hogy még inkább népszerűsítsék a Milkát, és mi jellemzi legjobban egy tejes csokoládét – persze, hogy a tehén. Ennek a reklámnak a kedvéért tényleg lefestettek egy tehenet lilára, és a legnagyobb marketingfogás lett belőle, mert azóta már majdnem 200 különböző reklámban szerepelt a tehén.

    A tehénnek a mai napig ugyanazok a foltjai, ugyanaz a felirat csak az egyik igazi a másik meg már grafika. De emiatt a tehén miatt lett a Milka a Milka, ma már elképzelhetetlen lenne csak az alpesi tájjal a Milka csokoládék csomagolása. A tehén annyira megtetszett mindenkinek, hogy mára már évente 400 millió táblás Milka fogy el. 1995-ben Bajorországban hirdettek egy versenyt, ahol ki kellett színezni egy tehenet és a 40000 gyerek közül minden harmadik a lilát választotta. 

      A Milka eredete nagyon zavaros, hisz egy svájci ember találta fel, a németek szabadalmaztatták és egy amerikai cég forgalmazza, de a Milka csokit a legtöbben német-svájci csokinak tekintik.

      A Milka már 1901-ben létrejött mint házi csokoládé és nem kellett sok év ahhoz, hogy világmárka legyen, mégis Magyarországon csak 1990-ben kezdték meg forgalmazását, de itthon is mindenki szereti.

      A Milka ma már többféle csokit, többféle ízben forgalmaz, ahhoz képest, hogy 112 éve még csak egy tejcsokija volt. Szerintem, ez a csokoládé még sokáig az emberek kedvence marad, mert tényleg olyan ízvilágot nyújt, amit más gyártók nem tudnak utánozni.

Molnár Levente

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..