Kultúra

Néhány szóban a felvételiről

Központi felvételi
Központi felvételi

Hallottál már a központi felvételiről? Ha nyolcadikos vagy, valószínűleg már túl vagy rajta és most a hetedikesek rágják a körmüket miatta. De ha hatodikos vagy annál kisebb vagy, akkor se árt elkezdeni a felkészülést!

A központi felvételi egy dolgozat, amit minden nyolcadikos általános iskolás diáknak kötelező megírnia. Egy magyar és egy matematika részből áll, amikre 45-45 perced van. Mindkét feladatsor 10-10 feladatot tartalmaz, ám ezek összetett feladatok, vagyis kb. 40 kérdés van egy feladatsorban. A felvételin a következőképpen pontoznak: 50 pont a hetedik évvége, és a nyolcadik félév jegyei; 50 pont pedig a szóbeli. A központi írásbeli 100 pont.  Ez így összesen 200 pont, és ahogy te is látod, az összes pontszám felét csak az írásbeli adja ki. Ezért érdemes kicsit nagyobb figyelmet fordítani rá.

Biztosan volt már olyan tanárod, aki egy véletlenül becsúszott rossz jegy után azt mondta:

–          Ha így folytatod, ne számíts túl jó pontszámra a felvételin!

Mert nekem volt… Persze nem kell rögtön megijedni és abba a hitbe ringatni magad, hogy:

–          Ha a tanár azt mondja, akkor biztosan úgy is lesz.

Na, ezt nem szabad! Persze oda kell figyelni, hiszen a felvételiben minden felsős anyag benne van. Ezeket jobb, ha átnézed és az is jó, ha a régebbi feladatsorokat is megírod, hogy lásd, hogyan tudod beosztani az idődet. Egyébként még egy indok, amiért érdemes megcsinálni ezeket a feladatsorokat: Az összes ugyanolyan típusfeladatból áll! Vagyis ha tudod, hogy az utolsó feladat mindig valamilyen szöveges egyenlettel megoldható példa, érdemes azokat még jobban gyakorolni.

Ez egy 2012-es matematikai feladatlap.  Minden nyolcadikos diák ezt írta meg. 2012-ben az országos átlag 70 pont volt. Ami azt jelenti, hogy annyira nem volt nehéz ez a felvételi. Persze nem tudhatjuk, kinek mi a nehéz.

Ha megkapod a dolgozatod eredményeit és rögtön sírva fakadsz, mert a tervezett 80 pont helyett csak 50-et értél el, nehogy elkeseredj! Várd, meg amíg megtudod az országos átlagot, hiszen az a felvételi, ami neked nehéz volt, lehet, hogy másnak is nehéz! Ha ezt sikerül elfogadnod nem kell félni a felvételitől.  Ha sírtál, azért mert 50 pontot értél el és kiderül, hogy az országos átlag csak 20 pont volt, akkor már sokkal jobb, vagy mint a többiek nagy része, hiszen ők átlagban csak 20 pontot írtak.

Általában, a két feladatsorból mindig az egyik könnyebb, a másik pedig értelemszerűen nehezebb. A mostani, 2014-es felvételinél a matematika feladatsor volt a nehezebb. Ha megnézed ezt a tesztet, akár azt is gondolhatod:

–          Dehogy nehéz ez, bármikor megírom 50 pontra!

Viszont meg fogod látni, hogy tényleg teljesen más vizsgahelyzetben írni egy ilyen dolgozatot! Amikor én ezt a felvételit írtam meg, és csak átfutottam az egészet, azt gondoltam, hogy nem lesz olyan nehéz. Azonban amikor belekezdtem a feladatokba, akkor döbbentem rá, hogy milyen jól sikerült kicsavarniuk a legegyszerűbb feladatokat is. Az ilyen feladatok nem is igazán arra vannak tervezve, hogy a javítók meglássák, hogy hogyan számolsz, hanem arra, hogy meglássák, rájössz-e a feladat logikájára. Sokszor nem is a számolással van a gond, hanem azzal, hogy a diákok nem értik meg a feladat lényegét. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha minden adatot megkapnánk és nekünk csak számolni, vagy behelyettesíteni kéne, nem? De. És pont ezért nehéz egy ilyen felvételi. Mert neked kell meglátni azt, hogy számodra mi fontos és mi nem. Ez az úgynevezett szelektív olvasás. Ez persze nem azt jelenti, hogy a szöveget csak a feléig olvasd el, hanem, hogy ne ragadj le a feladat megoldásának szempontjából nem lényeges részleteknél. Például az egyik feladatsorban így próbálták elvonni a gyerekek figyelmét:

Péter vásárolni ment. Vett két darab Mars csokit és egy darab Snickerst, mert nagyon szereti, ahogy a lágy csoki elolvad a szájában…

Látod? És utána kiderül, hogy egy egyszerű átlagszámítás! Mennyire színessé lehet tenni egy ilyen feladatot. Mert lehetne így is:

Az egyik csoki 20 forint, a másik pedig 75 forint. Számítsd ki a két csoki átlagát!

Mennyivel egyszerűbb lenne igaz?

Ha már kellőképp sikerült elmondanom, hogy a mi a rossz a felvételiben és már annyira félsz tőle, hogy holnap be se mersz menni miatta az iskolába, mondok pár jó dolgot is.

A felvételi előtt minden iskola indít úgynevezett tehetséggondozó előkészítőt. Ezekért általában elkérnek némi pénzt, de van olyan, ami ingyenes. Ezeket érdemes megnézni és főleg abban az iskolában járni előkészítőre ahová jelentkezni fogsz. És érdemes nagyon jónak lenni ezeken az előkészítő alkalmakon! Ugyanis, ha az írásbelit nem is, de a szóbelit az iskola eléggé tudja befolyásolni. Ha látják a szóbeli papírodon, hogy te vagy az a gyerek, aki mindig olyan értelmes dolgokat szólt hozzá az éppen vett anyaghoz, akkor szívesebben fognak neked magasabb pontszámot is adni.

Van pár olyan oldal, ami internetes úton készít fel a felvételire. Ajánlott ezeket is megnézni, hiszen nagyon sok dolog van, amit még nem tudsz, mert azon a pár előkészítő alkalmon a tanárok nem tudnak mindent elmondani. Ezek az internetes oldalak általában videókon keresztül mondják el bizonyos feladatok megoldását. Nagyon hasznosak tudnak lenni.

Ha végképp úgy érzed, hogy nem vagy felkészülve, még egy dolgot tudok ajánlani. Vannak olyan magántanárok, akik csak ezekre a felvételi anyagokra vannak szakosodva. Velük nagyon sok mindent át lehet venni, így is segíteni az írásbelire való felkészülést.

Ugye most már te is tudod, mit csinálj, ha most fogsz felvételizni? Nagyon remélem, hogy mindet sikerült leírnom a tapasztalataimból és azokból, amiket a tanáraim elmondtak. Persze valószínűleg pár dolgot még ezerszer fogsz hallani tőlük. De sebaj!  Minél többször hallod annál jobban beléd fog ívódni az a dolog és a végén már te is kívülről fogod fújni.

Két dolgot kell tehát betartanod a felvételi előtt: Ne ijedj meg és időben kezd meg a felkészülést, mert akkor nem lehet gond!

Antal Végh

Pajtás: 48. tanfolyam, VII. csoport
iFi: 58-59. tanfolyam, IX. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .