Szakmai

Szakmai Videók – Az ismétlőjelző

Az ismétlőjelzőre akkor lehet szükség, ha a fény főjelző a szabadlátás korlátozottsága miatt nem látható folyamatosan a szükséges távolságból (az előírt rálátási távolságból).

Csillebérc állomáson a Virágvölgy felőli bejárati jelző egy éles ív (kanyar) végén található, ami miatt a mozdonyvezető csak az utolsó pillanatban láthatja meg a bejárati jelzőt. Emiatt, ha a főjelzőt csak azután kezelnék, miután a vonat már elhaladt az előjelző mellett, a mozdonyvezetőnek le kellene lassítania a vonatot, hogy meg tudjon állni az esetlegesen még vörös fényű bejárati jelző előtt.

Az ismétlőjelző a mozdonyvezetőt még az ív előtt tájékoztatja arról, hogy a bejárati jelzőn továbbhaladást engedélyező, vagy tiltó jelzés van. Így a mozdonyvezetőnek nem kell feleslegesen lelassítania a vonatot, vagy pedig idejében fel tud készülni a megállásra.

    1. A főjelzőn Megállj!-jelzés VAN.” Az ismétlőjelzőn alul egy sárga, pedig felül egy fehér fény világít folyamatosan.
    2. A főjelzőn továbbhaladást engedélyező jelzés VAN.” Az ismétlőjelzőn alul egy zöld, felül pedig egy fehér fény világít folyamatosan. Az ismétlőjelzőn akkor is a zöld-fehér fények jelennek meg, ha a főjelző sebességcsökkentésre szólít fel és akkor is, ha a vonatnál alkalmazható legnagyobb sebességgel lehet mellette elhaladni.

Az ismétlőjelző árbocszíne az előjelzővel megegyező, sárga-fehér színű.

Az ismétlőjelző az előjelzőhöz hasonlóan a főjelző állításával együtt automatikusan átáll, külön kezelni nem kell.

Hamarosan Szépjuhászné állomás Jánoshegy felőli bejárati jelzője előtt is üzemelni fog az ismétlőjelző.

További videók: sihuhu.com/szakmai

(http://youtu.be/XKfQ4Yxo_Us)

Szente Dávid

Pajtás: 36. tanfolyam, X. csoport
iFi: 44-45. tanfolyam, XV. és VII. csoport, Tanfolyami csoportvezető: 58., 59. tanfolyam
a SiHuHu.com alapítója

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .