Cikkek Szakmai Ti írtátok

Mokra Gora, a jugoszláv csoda

Bizonyára mindenkit érdekel a vasút, nyilván ezért vagyunk gyermekvasutasok. Ebben a cikkben az egyik kedvenc külföldi kisvasutamról fogok írni nektek.

Nyugat-Szerbia egyik leglátogatottabb nevezetessége a mokra gorai kisvasút, amely Szerbia egyetlen működő kisvasúti vonala. Ha Užice vagy a Tara Nemzeti Park környékén járunk, mindenképpen megéri ide elzarándokolni és kisvasutazni egyet.

A Šargani-hágón 1925-1974 között járt a keskeny nyomközű vasút, a sorsára hagyott vonalat 1999-ben kezdték el mokrahelyreállítani. A Mokra Gora – Sargan Vitasi szakaszon mintegy 300 méteres szintkülönbséget kell leküzdeni valamivel több, mint 15 kilométer hosszú szakaszon, amit csak egy speciális nyolcas alakban megépített pályán lehet megvalósítani. Ezalatt a szerelvény húsz alagutat és tíz hidat érint. Mára már turisztikai látványosság lett belőle. A kilátás egyenesen fantasztikus, így nem csoda, hogy a vonatok szerelmesei a világ minden tájáról eljönnek, hogy megnézzék ezt a mérnöki csodát.

Mokra Gorán működik jegypénztár, itt csak menettérti jegyeket adnak ki (600 dinár egy út, ami kb. 1800 forint). Ennek az az oka, hogy Šargan Vitasi felé megállás nélkül halad fel a vonat, ahol a mozdony körüljárása után vissza is indul. Lejtmenetben azonban több helyen is megáll a vonat: Jatare állomáson 20-25 percre (itt étterem és büfé is üzemel), Golubići megállónál 10 percre, és még további három kilátópontnál 5-5 percre. A továbbindulást a kalauzok minden esetben füttyszóval jelzik

mokra gora4Két szezonja van a kisvasútnak. A nyári szezon április közepétől október végéig tart. A téli szezon egy hónapos, általában december 25. és január 25. közöttre esik, ám ekkor csak Mokra Gora és Jatare között jár a vonat. Nyári szezonban napi háromszor indul vonat Mokra Goráról. Az oda-vissza utazás nagyjából. 2 és fél óra a megállásokkal együtt. Azt mesélik, hogy régen, amikor még sokkal lassabban ment a gőzös (ma 2,5 óra oda-vissza az út), az emberek leugráltak róla, legyalogoltak az erdőn át pár száz métert, és az ottani állomás restijében ettek és ittak egy jót, amíg a szerelvény oda nem ért…

A menetrend szerinti vonatokat dízelmozdony továbbítja, 3-4 nosztalgia személykocsival. A vasútüzem gőzöse csak különvonatokat továbbít. Itt teljesít szolgálatot a Sargani Hegyi Vasúttársaság első nagy gőzmozdonya 83-173-as pályaszámmal, amelyet 1948-ban gyártottak. A pálya felújítása után, 2000. szeptember 14-én került ide. A másik itt szolgáló gőzmozdony egy cukorgyár iparvasúti gépe volt, az Elza nevet kapta a „keresztségben”. A vasút másik különlegessége az, hogy ott is LH45-ös típusú mozdonyok (nálunk Mk 45) közlekednek, mivel ez a mozdony alkalmas rá, hogy nagy lejtésű hegyi pályaszakaszokon tudjanak haladni.

A kisvasúton már az utazás is élmény, hiszen több helyen rálátunk a nyolcas alakban haladó vasútvonal egyes szakaszaira és alagútjaira. Ám túrázni is lehet, a vasút mentén egy jelzett turistaösvény vezet, amely segítségével mokra2gyalog is bejárhatjuk a vonal érdekes részeit. Az alagutakat természetesen kikerülik a jelzett ösvény szakaszai. Egy fából épített kilátótorony is van Mokra Gora felett, ahonnan a környező hegyeket is megszemlélhetjük.

Šargan Vitasi állomáson a vonat körbejár, itt egy büfé nyit ki a tartózkodás 20 percére, de bekukkanthatunk az itt található mozdonyszínbe is. Jatare állomáson tartózkodik a legtöbbet a vonat. Az állomás korábban is létezett, forgalmi célokból létesítették. Mivel lakott településektől távol van (a hegyoldalban), a legenda szerint, 1925 és 1974 között jegypénztárában egyetlen jegyet sem adtak el! Az itt töltött fél óra alatt megnézhetjük az állomásépület mellett található vízesést, és akár a jelzett ösvényen is sétálhatunk pár percet. Ez elegendő ahhoz, hogy felsétáljunk a „nyolcas” magasabban lévő részéhez is (de azért siessünk vissza, hogy le ne késsük a vonat továbbindulását). Itt étterem, büfé működik, ahol lehetőség van étkezni vagy inni valamit.

Golubići egy kihagyhatatlan látnivaló, itt található Emir Kusturica „Az élet egy csoda” című filmjéhez megálmodott és felépített etnofalu, Drvengrad vagy Küstendorf. A film helyszínének épített állomásépület és kilátópont ma a vonatmegállások helyszíne, ahol megnézhetjük a filmben szereplő sínautót is. Itt lakik a világhírű rendező is, aki saját helikopterén közlekedik, ha máshol van dolga. A csöppnyi kultúrfaluban mozi, éttermek és egy aprócska, orosz mintára épült fatemplom is áll. A központi tér fakockákkal és talpfákkal van kirakva. Az autentikus faházak között, a kedvencekről elnevezett utcákon (Tesla, Che Guevara, Maradona, Novak Djokovics, Fellini stb.) bóklászva műtárgyakba, szobrokba, de egy Trabant limuzinba és egy Volga típusú személygépkocsiba is belefuthatunk.

mokra gora5A felsoroltak mellett még két kilátóterasznál áll meg a vonat, ahol fényképezhetjük az alattunk elterülő vonalszakaszokat.

Mokra Gora végállomáson található egy kisebb járműpark (nyitott mozdonyszínben), illetve az állomásépületben és mellette a Szerb Vasutak motelt és vendégházat üzemeltet, ahol étterem is működik. A terület szépen parkosított, gondozott; a végállomás mellett nagy autóparkoló és egy kis szuvenírbolt is üzemel, ahol térkép is kapható a környékről.

Remélem tetszett ez a kis beszámoló, és nektek is ez lesz az egyik kedvenc kisvasutatok!

Faragó István

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .