Kultúra

Magyar költészet, vese és persze Gyermekvasút

Azért jó, hogy már ennyi év eltelt a világból, mire mi megszülettünk, mert annyi víz lefolyt már a Dunán, hogy az év mind a 365 (netán 366) napjára jut valami évforduló, (világ)nap. Amikor csak reggel felébredtek, és a tizenkettedik ébresztésre kikászálódtok az ágyból, gondoljatok arra, hogy az a nap is különleges. És nem, ez most nem valami „szép az élet, örüljünk” kezdetű monológ akar lenni, csak azért eléggé felnevet az ember, amikor megnézi a digitális naplóját, hogy mi történt aznap, amikor hiányzott, és március 10-re a következő a biológia óra témája: „Nemzetközi Vese Nap”.

Majd’ egy hónappal később, április 9-én is nagy napra ébredt az ország, hiszen ahogyan azt bizonyára mindnyájan tudjátok, aznap ünnepeltük a Gyermekvasút napját. Csinnadratta, boldogság, világbéke, alagúttúra, gumikerekű kisvonat: egyszóval igazi ünnep volt ez a kissé esős szombat.

Ezzel az átvezetéssel pedig szépen lassan el is jutok ahhoz, amiről igazából írni szerettem volna ezt az egész cikket, még ha kissé hosszúra is nyúlt a bevezetése. Hiszen ahogyan azt bizonyára szintén mindannyian tudjátok, a Gyermekvasút „igazi” születésnapja április 11-e (de azért mégis csak abszurd lenne egy üzemszünettel ünnepelni ezt a jeles napot), ezen a napon vette kezdetét 1948-ban szeretett kisvasutunk építése.

Azonban április 11-e nemcsak számunkra egy különleges dátum, nagy eséllyel süt aznap szebben a nap a magyartanároknak is. Hogy miért? Április 11-e a magyar költészet napja.

(Nyers adatok: 1964 óta ünnepeljük április 11-én a magyar költészet napját, mert 1905-ben ezen a napon született József Attila, aki az egyik legjelentősebb költőnk. Jelentőségét többek között az is mutatja, hogy a róla szóló Wikipédia-szócikk nagyon-nagyon hosszú. :D)

Ha pedig már pont egy ilyen jeles nappal indul a hét, igazán megteheti mindenki, hogy ennek tiszteletére minden nap elolvas egy magyar verset. A repertoár nagyon széles, bizonyára mindenki talál neki tetszőt!

Én pedig kíváncsi lettem, vajon melyik lehet a gyermekvasutasok kedvenc verse. Az, hogy ez kiderül-e, csak rajtatok múlik: írjátok meg itt lent vagy Facebookon hozzászólásban, hogy ti melyik magyar verset kedvelitek a legjobban!

Sőt! Ha van kedved, ne csak nekünk írd meg, melyik a kedvenc versed, hanem írd le/nyomtasd ki, és ragaszd ki valahova a városban! Persze örülünk, ha megosztasz velünk erről is egy képet.

Sőtsőtsőt! Ha netán Te magad is szoktál verseket írni, és eddig csak a lehetőségre vártál, ha érzel magadban elég bátorságot, küldd el nekünk egy művedet!

Végül pedig a kultúra iránt kevésbé érdeklődő, ennek ellenére a cikket becsülettel végigolvasó kedves látogatóknak is kedveskednék egy képpel, hátha tudok még újat mutatni:

YolozsefAttila

Sőt, ráteszek még egy lapáttal:

Yolókai Mór

Amíg nem sikerül beágyazni az űrlapot, addig is ITT tudtok válaszolni, ha úgy tetszik.

Faragó István

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .