Kultúra

Kürtőskalács? Hungarikum!

Lehet kapni simát, fahéjasat, diósat és csokisat, kicsit és nagyot, háromszáz forintosat és egy ezresbe fájót, sőt fagyival töltöttet is.A tavalyi év vége óta hungarikum (pedig Németországban, Romániában és Litvániában is megtalálható hasonló féle édesség), a hétvégén pedig már negyedszerre rendezik meg a Kürtőskalács Fesztivált a Vajdahunyad-várban: rengeteg kürtőssel, közös sütéssel, kvízekkel, fellépőkkel.  Íme néhány tény, amit nem tudtál erről az édességről!

kep-75

Hogy, hogy nem már a görögök is sütöttek tésztát feltekerve, tűz fölött. Aztán egész Európában
elterjed ez az édesség; Csehországban, Németországban, Litvániában is találhatunk hasonló, kelt tésztás, parázson sült süteményt — a neveik lefordítva: fára tekercs, ehető ékszer.

Hozzánk Székelyföldről érkezett, ahol külön eredetmondája is volt. Olyan népszerű lett, hogy ma Budapesten már minden nagyobb téren árulnak frissen sütve pár száz forintért. Tavaly pedig a hungarikumjaink közé is bekerült (a svédeké már le volt védve, de nagy harcot kellett vívnunk az egyediségért a románokkal)!

kurtoskalacs_csaladja

A desszertszakérők szerint csak az az étel nevezhető kürtőskalácsnak, ami henger alakú, csíkokra kinyújtott tésztából, spirálisan feltekerve készült, és persze édes! Azt az eszközt, amire a tésztát feltekerik, dorongnak hívják, ezért bizonyos helyeken a kürtős dorongfánk néven is ismert. A „modern” kürtőskalácsot feltekerés után megvajazzák, cukorba forgatják. Ez a cukor a sütés közben karamellizálódik, ettől lesz fényes és ropogós a kalács héja. Utána meg mehet rá a kakaó, fahéj, mandula, kókusz…

Persze ebből is van már rekorder, a leghosszabb kalácsot eddig Oroszfalván készítették, és majdnem 17 méteres volt!

De kürtös vagy kürtős? Máig is vitatkoznak, hogy hosszú vagy rövid Ő-vel kell-e írni a nevét. A rövid-pártiak szerint már a honfoglalás korában is ismerték ezt a süteményt, és Lehel kürtjéhez hasonlítva rövid Ö-s a kürtős, mint a hangszer. De sajnos sokkal valószínűbb, hogy eredetileg a tűzhely kürtőjéhez hasonlították pár száz évvel ezelőtt, ami viszont
hosszú Ő-s.

Ha te is imádnál a hidegben valami forrót és édeset majszolgatni, gyorsan kapj fel egy „székely kürtöst” valamelyik utcai árusnál, vagy gyere, és nézz ki a hétvégén a Kürtöskalács Fesztiválra, ahol biztos nem csak hagyományos „dorongos fánkot” kóstolhatsz meg!

8309-kurtoskalacs-fesztival

Hraskó Anna

Pajtás: XV.
Tanfolyam: 58-59.
II. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .