Érdekesség

Egyedülálló vonatos érmek

Vonatos érme kollekció
Vonatos érme kollekció

Bárki számára elérhetőek azok a nemrég kiadott érmek, melyeken a magyar vasúttörténet kiemelkedő járművei láthatóak. A sorozat eddig elkészült darabjain kedvelt gőzmozdonyok (222-es, 301-es, 335-ös, 375-ös, 424-es), valamint V40-es és V43-as villanymozdonyok, továbbá a BCmot motorkocsi szerepel.

A járművek egyenként kerültek 42,5 mm-es átmérőben, bronzpatinázott kivitelben vert éremre. Minden érem retró-hangulatú, régi iskolai füzetet felidéző csomagolásban van, ahonnan az érmek kivehetőek, visszatehetőek. A csomagoláson a mozdonyok legfontosabb műszaki jellemzői, rövid ismertetésük is olvasható. Megvásárolhatóak 8 db-os, gyűjtődobozos szettben, illetve egyenként is forgalmazzák a vereteket.
A szettet a Magyar Pénzverő Zrt. honlapján lehet megtekinteni:
http://penzvero.hu/termekek/csomagolt_termek/8erem-es-gyujtodoboz.html

Mi is a különbség érem és érme között?

Valójában a mozdonyérmek nem pénzérmék, névértékük nincs. Az elnevezésükben is szerepel, hogy az érem kategóriába sorolhatóak, amelyet csak egy betűpár-csere különböztet meg a fizetőeszköztől (érme-érem); az érem szerepe ugyanakkor a megemlékezés, ismeretterjesztés, maradandó és értékálló, művészien megformázva.

Egy kis nyelvtan – a fenti két szó toldalékkal ellátott változatai:

érem érmet, érmek, éremmel

érme érmét, érmék, érmével

Érme az, aminek névértéke van és törvényes fizetőeszköz, vagy ilyen szerepet valaha betöltött. Ezek a forgalmi pénzérmék és az emlék-pénzérmék, mindkettőhöz kibocsátói jogkör szükséges. Magyarországon az Magyar Nemzeti Bank jogosult fizetőeszközök kibocsátására.)

Érmet ugyanakkor bárki gyárthat, illetve gyártathat, szabadabb műfaj, mint a pénzérme, de ahhoz hasonló módon készül. A mozdony érmek is ugyanolyan verőgépen készültek, mint az MNB által kibocsátott emlék-pénzérmék. A forgalmi érméket – amelyekkel mindennapjainkban fizetünk – automata gépekkel gyártják, amelyek percenként 600-800 érmét is elkészítenek; az emlékérméket és az érmeket viszont egyenkénti kézi adagolással, nagyobb sajtolóerővel verik. Így készült a 8 db mozdonyérem is.

Egy példány a különleges érmek közül

Címkék

Váczi Viktor

Nevelőtanár
A SiHuHu patrónusa

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .