Cikkek Ti írtátok

A gyorséttermi ételek káros hatásai

Biztos gondolkoztatok már azon, hogy árt-e a szervezetnek, ha gyorséttermi ételeket eszünk. Sokakat érdekel ez, mivel vannak, akik akár heti több alkalommal is ezt fogyasztják, és gondolkodhatnak azon, hogy mégis mit tesznek a testükkel. A gyorskaják Amerikából származnak, és elég sokat elárul róluk, hogy még az amerikaiak is „szemét ételnek” hívják. Ez helytálló, mert tele van koleszterinnel, zsírral, kalóriával és különböző adalékanyagokkal. A fenti kérdésre a válasz természetesen az, hogy egyáltalán nem jó a szervezetnek. És hogy miért? Nézzük meg a szomorú tényeket a McDonald’s gyorséttermi hálózatot véve alapul.

Első, és szerintem legfontosabb, hogy nagyon könnyű rászokni. A gyorséttermekben kapható étkek igazi kalóriabombák, melyek aztán jól feladják a leckét a szervezetnek. Finomságukat sajnos nem a tápanyagban gazdag alapanyagok adják, hanem az emlegetett ízfokozók és társaik. Ez a belsőszervek és erek rovására megy, valamint nem kis feladatot adnak az emésztésünknek is.

Második érv, hogy rengeteg kalóriát tartalmaznak. A napi átlagos kalóriamennyiséget (2000 kcal) fedezi körülbelül 2-3 szendvics illetve egy sültkrumpli. Ahogy ezt tapasztalni is szoktuk, ez a mennyiség éppen elég ahhoz, hogy jóllakjunk, és 2,5-3 óra múlva újra éhesek leszünk. Ez azt bizonyítja, hogy nincs benne szinte semmi értékes tápanyag, ami igazán táplálni tudna, ellenben remekül hízlal. Ennek következményeit mutatja be egy 2004-ben készült film, melyben egy férfi egy hónapon keresztül csak McDonald’s-os ennivalót evett. A hatás nem maradt el. A férfi 11 kg-t hízott, a testzsírszázaléka, pedig 13%-kal nőtt. Ez még annyira nem lényeges, az viszont annál inkább, hogy romlott a közérzete, vesekárosodást szenvedett, depresszió lett rajta úrrá, valamint fejfájás gyötörte. És ez csak egy hónap…

Most vegyük nagyító alá, hogy miből is készülnek termékeik. Itt kezdhetjük rögtön azzal, hogy ezek a szendvicsek nem bomlanak le. Ez bizonyított tény, ugyanis egy chicagoi srác 1989-ben vett egy McDonalds-ban egy hamburgert, ami a mai napig nem bomlott le, sőt, megmaradt erdeti állapotában. Ezt a burgert több másikkal együtt pincéjében őrzi. Miért nem bomlanak le a termékek? A válasz az összetételben rejlik. A húspogácsákban rengeteg nátrium van (a sózás már az ókorban is ismert tartósító eljárás volt, a só pedig, mint tudjuk, nátrium-klorid). Ez már magában is sok. De vajon miért nem penészedik meg a zsömle? A rendes kenyér 7-8 nap alatt már penészes. Itt is az összetételt kell nézni, ami fenn van a Meki honlapján. Ennek a listának a megértéséhez vegyészi diplomával kell rendelkezni. Lényeg az, hogy tartalmaz cukorszirupot (óhajt esetleg cukorbetegséget?), szójabab olajat (vagy talán szív és érrendszeri betegségeket?), valamint gipszet és mészkövet. Ugye milyen ínycsiklandónak hangzik?

Ezen kívül a híres séf, Jamie Oliver bebizonyította, hogy a McDonald’s hálózatban a marhahús zsíros részeit (ami emberi fogyasztásra alkalmatlan) ammónia oldatban mossák ki. Így nem csak a zsír, hanem az ammónium-hidroxid is hozzáadódik az egészségtelen alapanyagokhoz. A McDonald’s elvileg megváltoztatta a receptet, de ebben azért ne legyünk biztosak, ráadásul ez nem csak a meki eljárása, hanem a legtöbb gyorsétterem is így teszi „fogyaszthatóvá” termékeit. Tehát arra, hogy még a penész sem eszi meg egy magyarázat van. Mégpedig az, hogy nem élelmiszer. Egy olyan anyag, amit csak az ember fogyaszt el. Az az ember, aki évmilliókon keresztül, kűzdötte fel magát a földi élet csúcsára, a tápláléklánc tetejére, kiismerte és uralja a bolygót, képes jóízűen megenni egy ilyen szemetet. Gratuláljunk az emberiségnek. Csak így tovább.

Erre most lehet azt is mondani, hogy a csirkét választom, mert az egészséges, és nem hízlal. Ez így igaz. De! A gyorséttermekben a csirkehúst felváltotta egy bizonyos keverék melynek csak egy töredéke csirkehús. A többi hozzávaló között megtalálhatjuk a víz, búzakeményítő, szőlőcukor, sáfrányos szeklice olaj, nátrium-foszfátok és élesztőkivonat étvágygerjesztő keverékét. Ezekben nagyon sok ártalams szabadgyök van, amik a megfelelő mennyiségű antioxidáns hiányában akár még rákot is okozhatnak.

Kérdezheted, hogy mit egyél, ha sietsz és nincs sok időd enni. Ilyenkor tudom ajánlani a gyrost, mely a legtöbb helyen csirkecombból van, ráadásul friss zöldségeket is adnak hozzá. Tápláló, finom, egészséges és még nem is drága. Persze meg kell válogatni a helyet, hogy hol veszed meg, de Budapest bővelkedik a jobbnál jobb gyrososokban és kevés olyan hely van, ahol a gyorséttermi minőséget kapjuk vissza.

Egyszóval, nem a legjobb választás itt enni a haverokkal, remélem legközelebb, ha gyorsétterembe mész többször is átgondolod majd. A félreértések elkerülése végett elmondom, hogy leírtaktól függetlenül én is szoktam gyorséttermekbe járni és szeretem az ottani ennivalót (sajnos)

                       Veress Hunor, II. csoportos  ifiképzős pajtás  cikke

 

 

Hraskó Anna

Pajtás: XV.
Tanfolyam: 58-59.
II. csoport

1 hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Kedves Anna és Hunor!

    Köszi, hogy feltettétek, minden szava igaz!

    Mekizel = Meghízol!

    üdv

    Füsti