Cikkek Egyéb Érdekesség

POKET az új divat

Bizonyára láttátok már a városban, hogy kígyózó sorok állnak egy-egy, nemrég kihelyezett automata előtt.
Na de miért is? Mi ez, és miért állnak sorba érte az eberek? Valami, ami talán a tavasz egyik legérdekesebb, és egyben legjobb tömegcikke?

Csak nem ez az az új menő könyvautomata? Na várjunk csak, könyvet automatából? Miért? Ki találta ezt ki? Miket lehet kapni? Mi ez egyáltalán?

Ezekre szeretnék most nektek röviden válaszolni, emellett pedig felkelteni az érdeklődéseteket a könyvek és az olvasás iránt.

Igen, könyveket már nem csak a boltokban, vagy a könyvtárban lehet látni, esetleg az otthoni könyvespolcon porosodva, hanem már beszerezhetsz egyet akár az utcán is!

Nemrég terjedt el az úgynevezett „POKET zsebkönyvek kifosztásának a hajlama” a városban és a vidéken, vagy akár a külföldön lakókban is. Minden nap kétszer töltik meg az automatákat, de valahogy mégis van, akinek másnap vissza kell mennie újra próbálkoznia, mert éppen lekéste a feltöltés utáni perceket. Hiszen épphogy akkor még találhatók benne könyvek. Nem is csoda, hiszen mindenki, aki már hallott erről, rohan a könyvekért egyből a kicsöngő után, vagy éppen, amikor lejárt a munkaideje.

De miért is? Mégis kinek az ötlete volt ez? Miért olyan jó ez? Hogy néz ki egyáltalán? Hogy érti, hogy zsebkönyv? Miket lehet olvasni?

Az alapötlet Vecsei Miklóstól (hozzáfűzném, hogy ő játsza Nemecseket a Víg Színház Pál utcai fiúk c. előadásában) és Grecsó Krisztiántól származik, de nem csak kitalálták, hanem meg is valósították ezt a projektet, amiért egy hatalmas köszönet jár nekik és a sztalker csoportnak. Az elképzelésük a következő volt, hogy Vecsei Miklós szavaiból idézzek:

„Ez kismértékben olvasás népszerűsítés, és nagyobb mértékben szeretném, hogy egy olyan projekt legyen, ami hogyha látjuk egymást, hogy a másik is egy kis színes könyvvel utazik a zsebében, akkor így kicsit össze tudunk mosolyogni, hogy valami hasonlót gondolunk, vagy legalább meg tudjuk hallgatni egymást.”

Tulajdonképpen tényleg egy kis méretű, színes könyvecskéről van szó, ami igazából belefér a zsebedbe, szóval nyugodtan értsétek ezt szó szerint!

Ezek olyan könyvek, amik ismert, ismertebb vagy akár számotokra kevésbé ismert íróktól származnak. Ezeket dolgozták fel, és érték el azt, hogy kiadhassák őket ebben a formátumban is, hogy minél többen megismerjék őket, nem véletlenül. Nagyszerű írások, nagyszerű íróktól, úgyhogy csak ajánlani tudom nektek az összeset!
Eddig 5 könyv jelent meg ebben a kiadásban:

Szerb Antal: Utas és Holdvilág (Rudolf Péter ajánlásával)
Esterházy Péter:”És mesélni kezdtem” (válogatások Dés László ajánlásával)
Krúdy Gyula: Ady Endre éjszakái (Lábas Viki ajánlásával)
Csáth Géza: Egy elmebeteg nő naplója (Dr. Zacher Gábor ajánlásával)
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk (Geszti Péter ajánlásával)

De itt nem áll meg dolog, ugyanis a napokban hirdették ki új meglepetésüket, méghozzá „POKET RETRO – NAGYSZÜLEINK KEDVENCEI” néven. Remélem ti is kíváncsiak lettetek, hogy vajon milyen könyveket takarhat a kiírás.

Ha sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket, akkor itt olvashattok róla többet, illetve, követhetitek őket instagrammon is.

Na, de hol találhatjátok meg ezeket az automatákat? Mennyibe kerülnek? Miért muszáj beszerezzek egy POKET-et?

Az automaták jelenleg a Széll Kálmán téri a metro kijáratnál, a Déliben, a Móricz Zsigmond körtéren, a gomba oldalában és a Víg Színház jegypénztárában találhatók, de a Madách téren, a Keletinél és a Stadionoknál is hamarosan találkozhattok velük.

Nem is drágák, hiszen 990 ft-ba kerül egy könyv, és sokszor jobb elfoglaltságot jelent, mint nyomkodni a telefonotokat, még akkor is, ha nem hiszitek. Addig ne mondjátok, hogy ez nem igaz, amíg nem próbáltátok ki!

Olvasni jó, még akkor is, ha az iskolában feladott kötelező olvasmányok után nem mertek könyvhöz nyúlni (bár hozzátenném, azok között is vannak jók, szóval ne féljetek elolvasni azokat sem, talán még jól fognak jönni a későbbiekben). Miért? Azt csak akkor fogjátok megérteni, ha ki meritek próbálni!

Nehogy lemaradjatok róla, mert elfogynak (na jó nem, de azért nehéz hozzájutni)! Én csak ajánlani tudom őket, remélem ti is részesei lesztek ennek a tavaszi divatnak, és hamarosan egymásra mosolygunk majd a metrón utazva! Vagy talán már neked is van? Akkor pontosan tudod miről beszélek.

Szabó Boglárka

Ifivezető
pajtás: 49. tanfolyam, I. csoport
iFi: 58-59. tanfolyam, XIV. és IX. csoport, Ifiképzés

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .