Cikkek Egyéb Érdekesség Kultúra

Boldog Születésnapot KFC!

Bizonyára sokan vagytok, akik néha meglátogatjátok a KFC-t, akár például szolgálatok után a Széll Kálmán téren. De vajon tudod-e, milyen remek évfordulót ünnepel idén a KFC?

A vállalkozás idén 89 éves, az első éttermet 1929-ben nyitották meg Kentucky államban, Amerikában. 1952-ben váltak étteremlánccá, mára pedig 137 országban, több mint 16000 étteremmel rendelkeznek. Magyarországon 1992 óta ehetünk KFC-s csirkét,  mára pedig 52 éttermük van itthon. 1952 óta úgynevezett franchise rendszerben működnek, ami azt jelenti, hogy az éttermek különböző tulajdonosok kezében vannak, ők csak megveszik a csirke receptjét, és annak eladási jogait (ami után természetesen jutalékot fizetnek).

Az étteremlánc különös felajánlást tett a közelmúltban. Az éttermet alapító Harland Sanders 1890. szeptember 9-én született, ami most vasárnap lesz kereken 128 éve.Ebből az alkalomból a KFC 11 ezer dollárt ajánlott fel annak a családnak, aki ezen a napon születő gyermekének „Harland” nevet ad. Az étteremláncnak egyébként nem ez az első rendhagyó reklámfogása. Két éve például „fűszeres sültcsirke” illatú napolaj kiadásával reklámozták magukat…

Harland Sanders az étterem megalapítása előtt rengeteg dologgal foglalkozott. Bár már 7 éves korában elég jól tudott főzni, biztosítási ügynök, tűzoltó, villamosvezető, és benzinkutas is volt. Benzinkutasként a gazdasági válság idején kezdett ismét főzni a betérő vendégeknek, ezután alapította meg saját éttermét, majd adta el a csirke receptjét sok más étteremnek is.

Ha érdekel a téma, esetleg az angolodat is fejlesztenéd, az eredeti cikk itt található.

Bikkes Katica

Ifivezető VIII. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .