Egyéb Érdekesség Tudtad-e

Kedv ‘s öröm röpkedtek…

1823. január 23-án Kölcsey Ferenc csekei magányában megírja Himnuszát. 1989. óta pedig ez a nap a Magyar Kultúra Napja. 

Nem szeretnék most  hosszú verselemzésekbe bocsájtkozni, azt meghagyom az általánosos és gimis irodalomórákra, inkább egyéb kulturális érdekes-ségeket mutatok most be. 

Nem kell feltétlenül népviseletbe öltözni, egész nap gulyást enni Zsolnay tálból és hozzá Petőfit szavalni, hogy megünnepeljük ezt a napot (persze ezt is nyugodtan lehet). Ez a pár vicces, meglepő, modern megoldást talán megfelelő erre az alkalomra: kicsit sárgábbak, kicsit savanyúbbak, de a mieink! 

Nyelv és a fülolaj 

Sokak szerint a világ egyik legnehezebb nyelve a magyar. Főként azért, mert nem hasonlít egyik másik európai nyelvre se (kivéve a finnt, mint tudjuk). Szól egy anekdota, amely szerint mikor Kosztolányi Dezsőtöl megkérdezték, melyik a legszebb magyar szó, rövid mérlegelés után a “fülolaj”-t válaszolta. Végül is, elég dallamosan cseng…

Próbáljatok meg egyszer egy magyar nyelvvizsgát kitölteni, elég nehéz lesz

Építészet – Szabadság-híd Kínában

Szeretett Szabadság-hidunk, ahol nyáron annyi jó programot szerveznek, távoli vidékeket is figyelmet kapott. A napokban kelt szárnyra interneten a hír, hogy a Huawei új kínai központjában másik 12 város nevezetes részei között Budapestből is felépül egy darab. A videó bemutatja az egész központot, a 6. perctől mutatva a Szabadság-hidat.

Fimművészet – versek, Mézgáék olaszul

Korábbi cikkjeinkben szó volt Oscar-jelölt filmjeinkről (idén ha minden igaz, a Ruben Brandtnak szurkolhatunk majd).

Az első, klasszikus Drakula film főszereplője, az ikonikussá vált arcú Lugosi Béla volt. A hollywoodi hírességek sétányára is felkerült a neve. Amikor pedig az olasz cserediákomnak magyar meséket és videókat mutogattam, nagy csodálkozva ismert rá a Mézga családra, amit náluk is játszanak a tévében. Csak úgy, mint a Magyar népmeséket.

Fura Hungarikumok

Hungarikum, vagyis magyarságra jellemző érték, tulajdonság, különlegesség. Vagyis halászlé, gulyás, Aggteleki karszt, Zsolnay és Herendi porcelán, kalocsai hímzés, pálinka, kürtőskalács, paprika. Nekem talán ezek jutnának elsőre eszembe. Főleg ételek. Az összesen 70 Hungarikum között viszont szerepel sok más dolog is: magyar pásztorkutya fajták, mint a puli, vagy a magyar vizsla; a fröccs, aminek a nevét másik nemzeti költeményünk szerzője, Vörösmarty alkotta meg; az ahhoz szükséges szódavíz; Puskás Ferenc életműve is egyedi magyar értéknek számít; a Béres Csepp; egy adatmentési rendszer és Kodály-féle szolmizációs rendszer is. Nem is gondoltad volna, mi?

Történelmi tárgyak

Sajnos nem kaphatóak, de egy magyar designer kreativ használati tárgyakat tervezett a magyar történelem és irodalom tematikájában. Kicsit talán morbidnak mondható pár eleme, de összességében nagyon jól szemléltetik történelmünk legfontosabb alakjait és eseményeit.

Íme egy személyes kedvencem.

Érdemes elgondolkodni, te vajon milyen eszközt készitenél Sisi vagy Mátyás király történetéből…

Járművek

Budapest méltán hires a különleges közlekedési eszközeiről (mi is ezek egyike vagyunk 😉 ), de én itt most egy teljesen hétköznapira gondolok. A kocsira. Hallottad már a szó eredetét? Feltűnt, hogy az angolban is van coach, a németben Kutsche, a spanyolban coche? Viszont ez, a busz-szóval ellentétben nem a nyugati nyelvekből vándorolt át hozzánk, hanem Magyarországról származtatható.

Ez annak köszönhető, hogy Mátyás király idejében pont Kocs községében volt az egyik lóváltó hely, ahol a Bécsbe tartó utazók lepihenhettek. Így hát a fogatok, amik Bécsbe jutottak, mind Kocsból jöttek, “kocsik” voltak.

Kocs község elhelyezkedése a bécsi útvonalon

Fura rekordok

Mi is egyek vagyunk a magyar Guinness rekordok közül, amire büszkék lehetünk. A Fővárosi Nagycirkuszban is fellépő Richter Kevin lovas mutatványa is méltán nyerte el ezt a díjat. Ezeken kívül “született” még 260 méteres palacsinta kígyó; több, mint 11 ezer darabból álló rendszámgyűjtemény; 1810 tételt felsoroló étlap; leghosszabb fokhagymafüzér; legnagyobb szódásszifon (hamár Hungarikum); leggyorsabb Rubik-kocka kirakás, és még sorolhatnám.

És a végére egy rövid kis kvíz:

Results

#1. Mi a Himnusz alcíme?

#2. Ki zenésítette meg a Himnuszt?

#3. Mióta szerepel törvényben a Himnusz, mint nemzeti jelkép?

#4. Hol található a Himnusz-szobor?

#5. Milyen testrésze sérült Kölcsey Ferencnek gyerekkorában?

finish

Mindenkinek boldog kultúra napját kívánok ezzel a pár érdekességgel!

Hraskó Anna

Pajtás: XV.
Tanfolyam: 58-59.
II. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .