Érdekesség Kultúra

Valentin-nap, vagy nem Valentin-nap?

Az elmúlt pár hétben rózsaszínbe öltözött minden ruha-virág-édesség üzlet, megjelentek a szív alakú párnák-csokoládék-gyertyák satöbbik, amitől még a romantikus lelkületű egyéneknek is borsózhat a háta. Megosztó ünnep: Van, aki direkt nem ünnepli, más nagyon nagy felhajtást rendez;  van, akinek nagyon fontos, más undorodik tőle. 

Természetesen nem akarom megtiltani senkinek, hogy ha van kedve és társa hozzá a szerelmével töltse ezt az időt. A rózsák, gyertyák, szív alakú csokik ellen se vagyok, bár jobban szeretem a kézzel készített, egyedi ajándékokat. Sőt, azt is értem, hogy érdemes kijelölni egy napot az évben, amikor különösen figyelünk azokra, akik fontosak számunkra. Tehát nyugodtan ajándékozzátok meg a szeretteiteket, sőt, „szingliként” is csaphattok egy sütizős-beszélgetős napot a többiekkel, vagy akár egyedül is. HA SZERETNÉTEK. Nálunk például a csoportban hagyomány a Valentin CsP, ahol a fiúk és a lányok külön-külön összegyűlnek, lézerharcolnak-forrócsokiznak, majd megajándékozzák egymást.

Pláne azért is, mert ez – a közhiedelemmel ellentétben – , nem egy amerikai eredetű alkalom arra, hogy az üzletek még több pénzt szedjenek ki az emberek zsebéből. Persze az is. De Szent Valentin legendája már a 3. században megszületett. Vagyis ekkor, még a Római Birodalomban élt az a püspök, akit körülbelül ezer évvel később a szerelmesek védőszentjeként kezdtek tisztelni. A legenda szerint a keresztény pap titokban házasította meg a szerelmeseket. Meggyógyított egy vak lányt is, s később, amikor eretneksége miatt kivégezték. egy utolsó üzenetet küldött neki: „A te Bálintod” aláírással. Halála napján ünnepeljük azóta a szerelmesek ünnepét.

Japánban például szakítva a tradíciókkal, ezen a napon a lányok adnak ajándékokat a fiúknak. Dél-Koreában nem sokkal Valentin-nap után külön nap van azoknak szentelve, akik előzőleg nem kaptak ajándékot. Ilyenkor a szinglik gyűlnek össze egy közös tésztázásra és beszélgetésre.

Ha pedig valami teljesen más apropót keresnétek ennek a napnak a különlegessé tételére, hadd ajánljam ezt a honlapot. Itt az év minden napjára őrültebbnél őrültebb „jeles napokat” találhatsz. A kedvenceim közé tartozik a „nyilvános alvás-nap”, a „hűtőtisztító-nap” és a „kérdezz egy hülye kérdést-nap”. Eszerint a naptár szerint ma Valentin-nap mellet az óriáskerék napja van. Ezen a napon van ugyanis ifjabb
George Washington Gale Ferris-nek a születésnapja, aki először, 1893-ban építette meg ezt a játékot.

Tehát boldog Valentin-napot, avagy óriáskerékre fel!

Hraskó Anna

Pajtás: XV.
Tanfolyam: 58-59.
II. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .