Egyéb Gyermekvasút Szakmai

Fejlesztések a fogaskerekű meghosszabbítása miatt

Már rég óta napirenden van a 12. kerületi önkormányzat és a főváros részéről is a fogaskerekű felújítása (a Normafa projektről itt és itt olvashatok bővebben). Ugyan a fogas épp most sem közlekedik (várhatóan április közepéig), ez a nagyobb volumenű átépítés még csak tervezési fázisban van.  A beruházás keretében a vonalat meghosszabbítják, a fogaskerekű a Széll Kálmán tértől a Normafáig fog közlekedni. A felső végállomás a néhai Olimpia szálló területén lesz, közvetlenül a Gyermekvasút mellett.

Vágányfonódás – látszik, hogy a vágány forgalmi szempontból egy vágánynak számít, csak mindkét nyomtávolságú jármű közlekedhet rajta

A 21. századi utasforgalmi és infrastrukturális igényekhez igazodva a közös peronos átszállás megvalósítása a Gyermekvasútról a fogaskerekűre elvárás a projekttel szemben. Ennek legolcsóbb módja ha a két vonat egy vágányra, egy peronhoz érkezik – időben persze egymás után. Ehhez úgynevezett fonódó vágányt fognak alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy a keskenyebb és a szélesebb nyomtávon közlekedő jármű egyik oldali kerekei ugyan azon a sínen mennek, a másik oldalon azonban két sín van, a közelebb lévőn a keskenyebb (esetünkben a Gyermekvasút), a távolabb lévőn pedig a szélesebb nyomtávon (esetünkben a fogaskerekű) közlekedő vonat másik kerekei gurulnak. Jogosan merül fel a kérdés, hogy hogyan lesz megoldva hogy  fogasléc és a gyermekvasút másik oldali kereke elférjen egymás mellett. A megoldás, hogy a fogaskerekű csak a meredek szakaszokon rendelkezik majd fogasléccel, a Normafán csak egyszerű adhéziós vasútként közlekedik majd. A Városmajortól a Széll Kálmán térig a villamospályán villamosként közlekedik majd, természetesen fogasléc nélkül (a Széll Kálmán téren már meg is van a vágány, amin forgatni lehet majd a szerelvényeket). Az útátjárókban sem lesz fogasléc, ugyanis a villamospályán való közlekedés lehetővé tétele miatt a fogaskerék magasabbra kerül, így a fogasléc túlságosan kiemelkedne az átjáróban.

Alacsonypadlós fogaskerekű

Az ilyen közlekedéshez természetesen teljesen új járművekre is szükség van, melyek beszerzése folyamatban van. Ezek padlószintje alacsonyabban lesz, mint a jelenlegieké, ez teszi majd lehetővé, hogy a Gyermekvasúttal azonos peronon lehessen utascserét lebonyolítani.

A felső végállomás a mostanihoz hasonlóan két vágánnyal fog rendelkezni, melyek a fogas szempontjából csonka vágányok lesznek (sőt, a Széchenyi-hegytől valószínűleg két vágányú lesz a fogaskerekű). Azonban mindkét vágány átmenő vágány lesz a Gyermekvasút szempontjából. Normafa így állomás lesz, ahol a várhatóan megnövekedő utasforgalom miatt a kereskedelmi szolgálat egyébként is indokolttá válik, ezért pénztárhelyiség kerül majd kialakításra.

A biztosító berendezés szimulátora – sárgával a fogas vágányai szerepelnek

A fogas a teljes vonalon (a villamospályát a Városmajor és a Széll Kálmán tér között kivéve) új, számítógépes biztosító berendezést kap, amit egy központi forgalomirányító kezel majd, az eddigiekhez hasonlóan. A forgalomirányító azonban nem a Városmajorban, hanem a Normafánál lesz majd, a Gyermekvasúti állomást pedig ugyancsak a fogas számítógépes berendezése vezérli majd. Így a forgalmi szempontból közös állomás biztosító berendezési szempontból is teljesen biztosítva lesz. A fogas forgalomirányítói ehhez gyermekvasúti állomásfőnöki vizsgával is rendelkeznek majd. Ők a nap 24 órájában szolgálatban vannak (12 órás váltásokban), ezért ezen a közös állomáson is folyamatos szolgálat lesz. A Gyermekvasút üzemidejében (a pajtások szolgálati idejében) gyerekek is teljesítenek majd itt szolgálatot, a fogas forgalomirányítójának felügyeletével.

A fogas jelenlegi biztosító berendezése

Az ügyesebb rendelkezők nem csak ennek az állomásnak a forgalmát irányíthatják majd, hanem a fogas teljes vonalirányítását átvehetik. A berendezéshez (a számítógépes berendezésekhez hasonlóan) két egyenrangú kezelőfelület tartozik majd, melyekre le lehet majd osztani tetszőlegesen a felső állomást, vagy az egész vonalat, illetve engedélyezni lehet (vagy le lehet tiltani) a „számlált” kezeléseket. Lehetőség lesz arra, hogy az egyik kezelőfelületen a gyerekek, a másikon pedig a vonalirányító tevékenykedjen (a számlált kezelések persze csak a vonalirányítónál lesznek elérhetők).  A naplózó feladata lesz a fogaskerekű menesztése is (melyet – mivel az állomásra a vasúti utasítás vonatkozik majd – itt ugyan úgy meneszteni fog kelleni). Valószínűleg bevezetésre kerül a fogaskerekű jeggyel kombinált gyermekvasúti jegy, melyet a gyermekvasút pénztáraiban is meg lehet majd váltani.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Aki esetleg még mindig hiszi, hogy a fentebb olvasottak megfelelnek az igazságnak, nézze meg a dátumot… 🙂

Április elseje ellenére azonban a cikk nyomokban azért igazságot is tartalmaz, melyeket például ezen a linken nézhettek meg.

Bocsánatot kérünk azoktól, akik már nagyon beleélték magukat a vonalirányítói szolgálatba.

Bikkes Katica

Ifivezető VIII. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .