Cikkek Egyéb Érdekesség

Kit nézzek és kire iratkozzak fel YouTube-on?

A címet olvasva a legtöbbetekben jogosan merülhet fel a kérdés, hogy „ez a cikk rendkívül minek létezik”, hiszen ez csak egy szubjektív állásfoglalás lehet, mert mindenki mást szeret, mást keres, másra kíváncsi a legnagyobb videómegosztó platformon. Azonban ez korántsem ilyen egyszerű, ugyanis mint előbb említettem a YouTube már olyannyira kinőtte magát eredeti mivoltához képest, hogy ez ma már bizonyos embereknek a mindennapi kenyérkereső munkája lett. Innentől pedig magától értetődő, hogy igenis felelősséggel tartozunk a saját megtekintéseinkért, amiket tudatosan kell a „youtuberek”-nek adni.

Kezdjünk mindent előről, ígérem nem lesz hosszú, de legalább érdekes:

A YouTube 2005. február 15-én kezdte meg a működését. Ekkor került ki rá a legeslegelső videó, amiben az egyik alapító tag egy állatkertben elefántokról beszél. Íme:

 

Ez pontosan annyira izgalmas, mint amennyire annak hangzik. Plusz érdekesség, hogy a YouTube egy magánvállalkozásként indult, és csak 2006-ban lett a Google tulajdona.

Ebben az időben ez a szolgáltatás a tartalomgyártók részéről nem egy létező foglalkozásként volt számon tartva. A szerzői jogi védelemre vonatkozó szabályozások azonban idősebbek ennél az oldalnál, így a pénzügyek már akkor sem voltak elkerülhetőek. Ha a YouTube algoritmusa ilyen szempontból szabályellenes tartalmakat talál, akkor azt automatikusan tiltja. Ez mind szép és jó, azonban ekkor az oldal még nem rendelkezett annyi felhasználóval, mint ma. 2010-ben következett be a fordulópont, amikor is átlagosan óránként már 24 órányi videóanyag töltődött fel. Ez már nem volt nyomon követhető, ezért jöttek az újítások. Elindult a prémium szolgáltatás, a partner program stb… Megjelentek az átlag emberek mellett a nagyobb profitorientált vállalatok, TV csatornák, közösségi személyek.

 

((((A szerzői jogi szabályozásoknak a GyvTv is többször áldozatul esett, ugyanis van olyan videó amit teljes mértékben letiltott, valaminek pedig eltűntette a hangját pár percig.

Ebben az adásban 2.24-től 5.15-ig nem lehet hallani semmit, ugyanis az aláfestő zene miatt el lett távolítva innen a hangsáv.))))

Ezután pedig elértünk a mai naphoz. Már Magyarországon is több ember a YouTube-ról szerzett bevételből él, gondoljunk például Dancsó Péterre, a TheVR-ra, vagy a Pamkutya csatornára. A partner program (aminek a GyvTv nem tagja, tehát ebből a csatornából sohasem fogunk profitálni) a feliratkozók és a megtekintések függvényében oszt pénzt a tartalomgyártóknak. Nem szeretnék az agyonhasznált kifejezésekkel élni, de ha úgy nézzük, abból a szempontból „RÉGEN MINDEN JOBB VOLT”, hogy aki videózott, az szórakozásból és/vagy szeretetből csinálta, de ma már ellepték ezt a felületet is azok, akik csak a pénzért jönnek. Fontos megemlíteni ebben a témában a „clickbait” fogalmát, aminek a legjobb magyar megfelelője talán a hatásvadász. Ezekben a videókban sokszor túlzó címekkel, indexképekkel csalogatják a nézőket a videósok, és ezzel tulajdonképpen átverik őket. És mire azon kapod magad a végén, hogy ezzel a videóval az idődet pazaroltad, már késő, ugyanis a megtekintés eggyel nőtt, a feltöltő elérte a célját, munkája bevégeztetett. Az igazság meg az, hogy ez nem ritka, hanem tömegesen előforduló jelenség mostmár.

Manapság sorra jelennek meg az ezzel foglalkozó iratok (mint ez pl), filmek, és mindegyik kb. ugyanazon a véleményen osztja az észt, és akarja megváltani a világot, de most nem ez a célom. Egy kicsit gondold át ezt a helyzetet. A negatív előítéletek amik terjednek a YouTube-ról, nagyrészt ezeknek a „clickbait” címeknek köszönhetőek, és statisztikailag ehhez Te (aki most olvassa) is hozzájárultál. Ez persze nem szemrehányás, én is néztem már a témába vágó, káros videókat, tehát én is jutattam pénzt emberek zsebébe akik ezt nem érdemelték ki. Nade… Ha videót gyártanak… Miért is nem érdemlik meg? A válasz egyszerű. A YouTube az előítéletekkel szemben igen is tele van olyan valóban dolgozó emberekkel, akik ténylegesen munkaként kezelik ezt a helyzetet, és nem elhanyagolandó, hogy mindemellett értéket közvetítenek (szórakoztatnak, valamilyen területen elmélyítik az ismereteinket, megosztják velünk a tapasztalatainkat, megtanítanak valamire, kiváncsiak a véleményedre stb…). Az igazság az, hogy ahogyan régen nem mindenki lehetett TV-s riporter, ma nem mindenki lehet YouTube sztár, ezt pedig el kell fogadni. Teret kell biztosítani a feltörekvő tehetségeknek, és nem szabad hagyni, hogy az egyre nagyobbra duzzadó hatásvadász és semmitmondó csatornák elnyomják ezeket.

Ha szabad egy kéréssel fordulnom hozzád. Legyél tudatos felhasználó! (Nade ez mit is jelent?) A YouTube szempontjából csupán tényleg arra szeretnék pl utalni, hogy ha végig nézel egy videót, akkor gondokozz el utána. „Most én miről tudtam meg több dolgot mint eddig? Mivel lettem több? Emlékezni fogok én erre holnap?” Nyilván ha lazítás céljából videókat nézegetsz, nem mindig fogsz erre gondolni, nem is ez az elvárás. Azonban ha mindenki így gondokodna minden megtekintett videó után, akkor ez a platform egy sokkal szebb hely lenne, és akiknek esetleg most nem adatik meg a csillogás, mert nincs elég hely kamatoztatni a tehetségét, nekik is szebbé tehetnék a napját/hetét/évét/életét. Nem szeretnék konkrét csatorna nevekkel dobálózni, ha ezt várod el kell szomorítsalak, de innentől rád bízom, hogy Te kit tartasz valóban egy hasznos embernek a YouTube-on és kit tartasz egy sokadik pénzorinetált tömegembernek. (((A tudatossághoz tartozik még, hogy ne nézzetek valakit amiatt, mert régóta követitek. Ha az adott YouTube-er jól csinálja a dolgát, akkor fenntartja az érdeklődésed, és fel sem merül benned ez a gondolat, azonban a helyzet az, hogy régebben értéket közvetítő emberek is hajlamosak a biztos sikerre hajtani, és beállni a sorba, a tömegbe.)))

MÁS: Ha YouTube csatornát akarsz indítani, azt ne egyszer, ne kétszer, ne háromszor, hanem 75136949-szor gondold át! Tudom ajánlani az eddigi észrevételeimet, kiindulópontnak, ha csak a csillogás és a pénz hajt titeket, akkor az már régen a rossz út 🙁 . Valamint nem elhanyagolható az az érv sem, hogy ami egyszer az internetre felkerül, az ott is marad.

Ha ideáig eljutottál a cikkben, valószínűsítem, hogy átjött az üzenete. Mint említettem, nem a világmegváltás a célom, én ehhez egyedül kevés is lennék. Legyetek tudatos tartalomfogyasztók a YouTube-on. Gondoljátok át, hogy a megtekintésetekkel kinek a jövedelmébe adtok bele, és, hogy mit adott nektek az az az adott videó. Rákényszeríteni a véleményem nyilván nem lehet senkire, de ha szimpatizálsz az itteni sorokkal, terjeszd az igét, és tegyük együtt egy jobb hellyé a YouTube-ot! 😉

Norbert Blum

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .