Cikkek Egyéb Érdekesség

„Én vadállat vagyok!” | A fantasztikus Róka úr | Heti filmajánló #5

Ígérem a filmajánló rovatban nem lesz több rókákról szóló mese! 😀

Mi ez a mese? És honnan kellett volna hallanom róla? A fantasztikus Róka úr egy elég neves rendező munkája, Wes Andersoné. Nem csodálkozom azon, hogy ha róla se hallottál semmit eddig. Ő olyan filmekért felelős mint a Grand Budapest Hotel, A kutyák szigete, a Holdfény királyság és A fantasztikus Róka úr. Valamint az ő „védjegye” az óriási részletességgel kidolgozott képkockák, kompozíciók. Az egyik ismerősöm fogalmazta úgy, hogy ha ezeket a filmeket bárhol megállítod, az ott lévő egyetlen kép, önmagában is egy művészeti alkotás. Mindben ott vannak a tipikus pasztell színek, a finom elegancia, és az agresszív szimmetria. Az utóbbi magyarázatául mondom, hogy a feljebb említett összes film minden másodpercben középre igazított kompozíciókkal operál. Ez mit jelent? Nézzétek:

Valamint amikor ez a rendező nem élőszereplős alkotásokat szállít nekünk, akkor stop-motion animációkat készít. A mostani filmajánló alanya is így készült. Aki nem tudná mit jelent a stop-motion, ez egy nagyon időigényes és nehéz módja az animálásnak. Az egész alapja az, hogy a valóságban elkészített karaktereket mindig egy kicsit elmozdítják, és lefotózzák. Majd az így készült képeket egymás után rakják. Tehát ennek a filmnek minden képkockája gondos odafigyeléssel, és kvázi kézzel készült.

Bennem ezeknek a kapcsán az az érzés alakult ki, hogy a történet ezek után lehet bármilyen jó, vagy rossz, engem ez a fajta megszerkesztettség elkápráztat. Egyszerűen fogalmazva, ezeket a filmeket, jó nézni. Azonban visszatérve a konkrét példánkhoz, milyen a Róka úr története? Magával ragadó. Pixar-szerűen felépít maga köré egy világot, követekezetes szabályrendszerrel, amiben játszódik, majd ezen belül elmesél egy személyes történetet. Az alaphelyzet pedig a Vuk történetéhez hasonlóan, a rókák vadállatias mivoltuk miatt bekövetkező baromfilopások körül zajló konfliktusok miatt bonyolódik. ((Fun fact: ez egy könyvadaptáció, aminek az alapjául szolgáló regényt a Charlie és a csokigyár szerzője írta.)) Nyilván a végén itt is vonható le tanulság, azonban itt nem csak a kisebbeknek szól az üzenet, hanem a felnőtteknek is. Tehát ez egy tökéletes szombati/vasárnapi családi program lehet.

Ez a film szerintem nem kapott annyi figyelmet, amennyit érdemel. Sokan nem is hallottak róla. Azonban a helyzet az, hogy ez is lehet úgymond a rendező sajátossága. Én viszonylag aktívan követem a munkásságát, és az új filmjének az előzetese még így is sikeresen elkerülte a figyelmemet. Itt az idő ezen közösen változtatni, döntsétek el ti is, hogy szerintetek alulértékelt film-e A fantasztikus Róka úr!