Cikkek

Tájékoztató a Gyermekvasút nyári üzeméről

Rendkívüli!
Rendkívüli!

Tisztelt Szülők!

A pandémiás helyzet csillapodásával az egész országban fokozatosan oldják fel a vonatkozó korlátozásokat. A Gyermekvasút vezetősége és a Gyermekvasutasokért Alapítvány folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, a kapcsolódó jogszabályokat és ajánlásokat. Mindezek alapján a Gyermekvasút gyermekszervezeti működése is újraindul, a vírushelyzethez igazodó módosított, biztonságosabb formában. Ebben a levélben a szolgálatok és táborok részleteiről adunk tájékoztatást.

A gyermekvasutas szolgálatokkal kapcsolatos változások

A Gyermekvasút közlekedése, így a gyermekvasutas szolgálatok is elindulnak június 13. szombattól az alábbi táblázat szerint.

Csoport Szolgálat(ok)
I. június 18.
II. június 19.
III. június 20.
IV. június 21.
V. június 22.
VI. június 23.
VII. június 24.
VIII. június 25.
IX. június 26.
X. június 27.
XI. június 13. és 28.
XII. június 14.
XIII. június 15.
XIV. június 16.
XV. június 17.

Aki nem rendelkezik az idei évre érvényes szakmai vizsgával, vizsgázási szándékát az oktatas@gyermekvasut.hu címen jelezheti.

A szolgálatok biztonságosabbá tétele (a kontaktusok számának csökkentése) érdekében az alábbi intézkedéseket hozzuk:

 • A hétvégi napokon is csak egy szolgálatos csoport lát el szolgálatot, a kisegítő szolgálatokat határozatlan ideig szüneteltetjük.
 • A csoportos tömegközlekedés-használat elkerülése végett a Széll Kálmán térről és térre nem biztosítunk kísérést.
 • A szolgálatok lerövidülnek: találkozó 7:30-kor Hűvösvölgyben, elköszönés 18:30-kor ugyanott.
 • Reggel és este a csoportot megfelezzük, így az öltözés és étkezés alatt csak a fél csoport tartózkodik egy helyiségben.
 • A tömött sorok elkerülése érdekében szüneteltetjük a menetelést.
 • Több nyitva tartó állomás között osztjuk el a pajtásokat a zsúfoltság csökkentése végett.
 • A felnőtt dolgozók és az ifivezetők rendszeresen felhívják a gyerekek figyelmét a megfelelő kézmosásra.
 • Az utasokkal való találkozások alkalmával kötelező a maszkviselés. Minden gyermekvasutas részére központilag biztosítunk egységes, névvel ellátott, 30 alkalommal mosható maszkot, amely nélkül senki nem állhat szolgálatba.
 • A készpénzt kezelő pajtások (pénztárosok, vonatkísérők) részére gumikesztyűt biztosítunk.
 • A vonatkísérő pajtások részére lezárt szolgálati helyet biztosítunk a vonatokon. A jegyellenőrzés az állomásokon a peronon, biztonságos távolságból, közvetlen érintkezés nélkül történik.
 • A szolgálatos vonatokon az utasok elől elzárt szolgálati szakaszt tartunk fenn.
 • A szerelvényekben a lehetőségeink szerint csak nyitott kocsik közlekednek, a járműveket napközben is rendszeresen fertőtlenítjük.
 • Az utasok részére kötelező az arc eltakarása és a szociális távolságtartás. A vonatokon az ülőhelyek egy részét lezárjuk, korlátozzuk az utasok számát.

A gyermekvasutas nyári táborokkal kapcsolatos változások

A Kormány június 16-tól engedélyezte az ottalvós nyári táborokat. Ennek megfelelően a Gyermekvasutas táborokat is megtartjuk, azonban lényegesen változtatunk a megszokott rendszeren.

 • A létszámcsökkentés érdekében egy turnusban csak két csoport táborozik együtt, így a tábor hossza is egy hétre csökken. A csoportok felváltva állnak szolgálatba és vesznek részt szabadidős programon.
 • A szabadidős programok szervezése során is törekszünk a kockázatok minimalizálására. A tömegközlekedés használatát mellőzzük, a közeli, kültéri programokat részesítjük előnyben.
 • A két táborozó csoportot külön faházsoron szállásoljuk el. A napirendet úgy alakítjuk ki, hogy a két csoport a lehető legkevesebbet találkozzon egymással (de ennek teljes megakadályozása a gyermektáborok jellegéből adódóan megvalósíthatatlan).
 • Fokozottan ügyelünk a higiéniára, az egész tábort (beleértve a faházakat is) rendszeresen takaríttatjuk.
 • A gyerekeknek folyamatosan biztosítjuk a kézfertőtlenítés lehetőségét, ennek fontosságára rendszeresen felhívjuk a figyelmüket.

A turnusok az alábbi táblázat szerint alakulnak:

Turnus Dátum Táborozó csoport(ok)
1. június 29 – július 5. III. XII.
2. július 6 – július 12. I. V.
3. július 13 – július 19. VII. XI.
4. július 20 – július 26. IX. X.
5. július 27 – augusztus 2. XIII. XV.
6. augusztus 3 – augusztus 9. II. VI.
7. augusztus 10 – augusztus 16. IV. XIV.
8. augusztus 17 – augusztus 23. VIII.

A táborozás részleteiről hamarosan külön táborlevelet küldünk, amely tartalmazza majd a gyermek egészségét igazoló nyilatkozatot is, melyet idén a szokásosnál is szigorúbban fogunk ellenőrizni.

Kérjük, a többi gyermekvasutas érdekében is felelősségteljesen járjanak el, és bármilyen betegség gyanúja esetén ne küldjék gyermeküket közösségbe!

Terveink szerint a gyermekvasutas élet két meghatározó nyári ünnepségét augusztus 26-án, szerdán tartjuk. Az avatásra délelőtt, a ballagásra a délutáni órákban, a tömeges rendezvényekre akkor érvényes szabályok szerint kerülhet majd sor. A részletekről a dátum közeledtével külön tájékoztatást adunk.

Szeretnénk kárpótolni a nyolcadikos (ballagó) pajtásokat, hiszen az utolsó gyermekvasutas évük a pandémiás helyzetben igencsak felborult, számos program elmaradt. Ezért a 2020-ban ballagó pajtások 2020. december 31-ig – amennyiben élni kívánnak ezzel a lehetőséggel – részt vehetnek a csoportjuk szolgálatain és programjain, és a téli túrával zárhatják gyermekvasutas éveiket.

Bármilyen felmerülő kérdés esetén forduljanak hozzánk bizalommal a központi jelentkezes.gyermekvasut@mav.hu email címen!

Szeretettel várjuk azokat a gyermekeket a szolgálatokba és táborokba, akik családja számára megnyugtatók a fenti intézkedések. Bízunk benne, hogy a kialakult helyzetben is maradandó élményeket tudunk nyújtani.

Hűvösvölgy, 2020. május 28.

Besztercán Kornél Keresztes Péter
a Gyermekvasút vezetője a Gyermekvasutasokért Alapítvány
kuratóriumának elnöke
Címkék