Cikkek Érdekesség

Unalmas a tanulás vagy nehéz a tananyag? Íme 8 módszer, hogyan kerekedj felül a tankönyveiden!

Az iskola talán egyik legnagyobb hátránya, hogy az unalmasnak tűnő dolgokat is meg kell tanulni, ha van hozzá motivációnk, ha nincsen (ha értjük, ha nem). Nagyon ritka az a diák, aki soha nem akadt el tanulmányai során. Leginkább azoknak szól ez a cikk, akik most is küzdenek, hogy a következő dolgozatra felkészüljenek, de sehogy nem akar összejönni nekik ez. Nem kell elkeseredni! Van egy pár megoldásunk. Valamint azoknak is érdemes belekukkantani, akik könnyebben veszik az iskola „akadályait”.

„Szent helyek” lakás szerte

Ez egy talán magától értetődő tipp lehet, de a fontossága miatt elsőként kell szót ejtenünk róla. Számos kutatás kimutatta, hogy az agyunk szeret helyhez kötni tevékenységeket. Ez azt jelenti, hogy ha a nappaliban tévézünk, akkor ott sokkal nehezebb lesz tanulni, mert az agyunk azt várja, hogy kikapcsolódjunk. Pontosan ez az oka annak, hogy ha az ágyunkban próbálunk tanulni, akkor nehezen fogunk elaludni vagy egyből elálmosodunk, amikor kinyitjuk a füzetünket. Ezért fontos, hogy legyen mindennek helye. Egy helyiség tanulásra/alkotásra, egy szórakozásra/lazításra és egy pihenésre is!

Gondolattérkép

Egy alap vázlat elkészítéséhez kelleni fog: 1 db A/4-es lap, egy ceruza és egy radír. Ezek után pár egyszerű lépést kell követnünk:

  1. Írd le középre egy buborékba a fő témát!
  2. Írj le minden olyan dolgot a lapra, ami ezzel kapcsolatban eszedbe jut!
  3. Miután mindent leírtál emlékezetből, amit tudtál, kösd össze az összetartozó altémákat! Ezeket ki is egészítheted ide tartozó rajzokkal.

Fontos, hogy az elkészült vázlatot a fenti kép alapján átrajzold és számodra átlátható és hasznos ábrát készíts! Ezzel a módszerrel elég ha egy kulcsszó (vagy piktogram) az eszedbe jut, mivel a többi információt az agyi áramköröd (neuron hálózatod) előhívj-a a memóriádból.

„Puskalap”

A puska nem véletlen íródott régebben kis papírokra vagy fecnikre. Ezt könnyen el lehetett rejteni a tolltartóban vagy az ingujjban. Viszont ezeket nem csak dolgozat közben lehet használni illegálisan. Egy igen jó megoldás a hatékony összefoglalásra, ha egy adott témát megpróbálsz teljes egészében összefoglalni egy A/5-ös oldalon. Ha ezzel kész vagy, akkor ezt egy fele ekkora lapon kell végrehajtanod, folytatva ezt egészen amíg el nem érsz az eredeti méret nyolcadáig. Természetesen ezt lehet időre is készíteni, ezzel gyakorolva az éles helyzetre, ahol furcsa módon mindig gyorsabban telik az idő.

A kis sárga jegyzettömbök

Az ikonikus sárga színű ragacsos hátú jegyzetlapok is segítségünkre lehetnek, amikor egy TZ vagy fontosabb röpdolgozat előtt akarunk ismételni. A puskához hasonlóan megpróbáljuk kitölteni a lap egyik felét és felragaszthatjuk olyan helyekre, ahol gyakran járunk (például: Hűtőre mágnesekkel, szekrényre, szobaajtóra vagy az íróasztalra). Így amikor vissza kéne emlékezni a tanultakra a teszteken, akkor már ismerős helyekhez is tudjuk kötni őket. Természetesen figyeljünk arra, hogy egyszerre csak egy tananyaghoz tartozóan legyenek kint a jegyzeteink.

Rövid „időmérő versenyek” és a pihenő idő fontossága

Ezt a tippet nem csak a magolás helyett lehet használni. Motiváció hiány megtörésére hasznos tud lenni, ha állítunk egy ébresztőt vagy időzítőt. Nem kell túl sok időt rászánni, elég 15-20 percet első körben. Az idő leteltével két dologgal állhatunk szembe:

  1. Lendületbe jöttünk és ezt egy picit le is lassította az ébresztő/időzítő hangja. Ilyen esetben nem lesz nehéz folytatni, amit csináltunk így most már hatékonyabban tudunk tanulni/dolgozni a feladatunkon.
  2. Örömmel halljuk, hogy megszólal az értesítés hangja a telefonon. Ebben az esetben érdemes egy 10 perces szünetet tartani. Fontos, hogy a szünetre is legyen időzítőnk így tudjuk folytatni a szükséges feladatainkat.

Egy hasonlóan hatékony megoldás, ha az idővel próbálsz meg versenyezni, azaz stopperrel méred tudsz-e rekordot dönteni „Matek házi – Geometria” kategóriában.

Zenehallgatás

Több kutató is tesztelte a zene jótékony hatását. Kimutatták, hogy a barokk stílus a legnyugtatóbb, ugyanakkor hatékonyan segít a tanulásban is. Személyes tapasztalatból tudom ajánlani emellett a komoly zenét, a jazzt, valamint azokat a dalokat, amikben nem énekelnek. Fontos, hogy ne legyen túl hangos a zene, különben a saját gondolatodat sem fogod hallani.

Elmagyarázás

Valószínűleg ismered már az „Anyunak/Apunak felmondós” módszert. Ez továbbra is jó megoldás lehet, de ezen felül jobb, ha megpróbálod elmagyarázni ezt. Azzal, hogy ebbe fektetsz energiát meg is tudod érteni, anélkül, hogy közvetlen a megértésre koncentrálnál. Nem feltétlenül lehet csak családtagnak felmondani, lehet a háziállatodnak is vagy csak szimplán magaddal is megpróbálhatod megértetni.

Reméljük tudtunk új megközelítést mutatni a tanuláshoz. Kitartást és sok sikert a témazárókhoz!