Cikkek Egyéb Érdekesség

Bio vagy Öko?

Manapság egyre többet hallhatjuk ezt a két szót. De mit is jelentenek valójában? Mi a különbség a bio sárgarépa és az öko táska között? Ha valaki csak bio termékeket eszik, akkor ő a vegetáriánius? Ebben a cikkben, ezekre a kérdésekre kaphattok választ!

Kezdjük is akkor a biotermékekkel. Ezek a termékek csak élelmiszerek lehetnek, többnyire zöldségek vagy gyümölcsök. Ha valamilyen növénynél a bio előtagot használják, az azt jelenti, hogy egészségesebb, jó ízűbb, vitamindúsabb készítményt veszünk a kezünkbe. Továbbá gondozása során nem használtak semmilyen mérget, vagy permetezőszert.

Sokan úgy gondolják, hogyha valaki bio terméket vásárol, akkor az igazából nem is bio, csak az van feltüntetve rá, hogy többen megvegyék, magasabb összegért. Ám ez nem így van! Ugyanis Magyarországon szigorú jogszabályok vonatkoznak azokra a készítményekre, amelyek bio címkével rendelkeznek. Néhány fontosabb szabály:

  • Nem használhatnak a növények gondozása során műtrágyát és permetezőszert
  • Tilos mesterséges adalékok alkalmazása a feldolgozásuk során
  • Növénytermesztés esetén a magnak is biotermésből kell származnia

Eddig azt vitattuk, hogy a bio termékek csak növényekre vonatkozhatnak, viszont ez sem így van, ugyanis állati eredetű élelmiszerekre is lehet bio előtagot illeszteni. Ezek alapján, ha valaki csak bio élelmiszert fogyaszt, nem vegetáriánus, csak nagyon egészségesen étkezik. Ahhoz, hogy valamelyik állatfarm bio állatfarm lehessen, még szigorúbb szabályokat kell betartania, mint a növénytermesztőknek.

Most, hogy ezt így megbeszéltük, térjünk is át az ökotermék kifejezésre. Természetesen egyáltalán nem azonos a biotermékkel, hiszen az öko előtagot csak olyan termék kaphatja meg, ami nem élelmiszer. Az ökotermékek olyan készítmények, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő. Például a csomagolásuk újrahasznosítható anyagból készült, továbbá a gyártásuk középpontjában a környezetvédelem áll.

Itt szeretném felhívni a figyelmeteket arra, hogy egyre több és több boltban jelennek meg öko táskák a zöldséges- és pékárurészlegnél. Szeretnélek titeket megkérni arra, hogy kérdezzétek meg szüleiteket arról, nem vehetnétek-e ti is ilyen többszörhasználatos táskákat, az egyszerhasználatos műanyagzacskók helyett környezetünk megóvásának érdekében.

Címkék

Németh Gergely

Pajtás: 54. Tanfolyam, I. csoport
Ifi: 64-65. Tanfolyam, VIII. csoport