Cikkek Egyéb

Csillagnézés csillagász módra

„- A csillagok nem a jövőt mutatják, hanem történeteket mesélnek. (…)
– Á, az csak egy rakás fényes kis pont!
– Tudod, van, ami többet rejt annál, mint amit mutat.”

Persze az idézetnek igaza van: ha felnézünk az éjszakai égboltra, mindössze egy rakás fényes kis pontot látunk, ugyan mégis mi lenne olyan lenyűgöző bennük? És aztán rájövünk, hogy pont az, amit nem láthatunk belőlük: a pontok mögött rejtőző messzi bolygók és csillagok, a végtelen világűr hatalmassága, az univerzum megválaszolhatatlan kérdései, a milliónyi galaxis, amiket sohasem fogunk megismerni és a tény, hogy más bolygókról mi is csupán egy fényes kis pont vagyunk az égen. Az idézet természetesen a Shrek című rajzfilmből származik.

Most pedig ragadjunk meg egy pár plédet, irány a háztető és nézzük meg magunknak azokat a csillagokat úgy is, hogy ne csak egy rakás fényes pontot lássunk.

Lehet, hogy halott csillagokat nézünk?

Most, hogy kényelmesen elhelyezkedtünk a csillagnézéshez, el kell hogy mondjam, lehet olyan csillagokat nézünk éppen, amik már nem is léteznek. Hogy tessék? Pedig jól hallottad. A válasz pedig egészen egyszerű. A fénynek sebessége van, tehát időbe telik, míg eljut egyik helyről a másikra. Mivel a csillagok nagyon-nagyon messze vannak tőlünk, így nyilván sok időbe (akár évekbe) telik, míg a fényük eljut ide hozzánk. Következésképpen, ha egy csillagot nézel, valójában azt látod milyen volt percekkel, órákkal, évekkel ezelőtt. Könnyen megeshet, hogy azóta a delikvens csillag, vagy bolygó már nem is létezik: kihunyt, felrobbant, összeütközött, bekebelezte egy fekete lyuk; és te még csak nem is tudsz róla, ugyanis a fénye (vagy annak hiánya) majd csak évek múlva fog ideérni. Még magának a Napnak az eltűnését is csak percek után vennénk észre. Persze ez fordítva is igaz: más bolygókról jelenleg azt lehet látni, hogy mi történt a Földön a múltban. A szomszédos Androméda-galaxisból például éppen az ősemberek látszanak.

Mit látunk, ha a Tejutat látjuk?

Olyan, mintha egy fényes sávban valaki kiöntött volna egy kis tejet a csillagok közé. Nevét is erről kapta, de a Tejút-rendszer valójában maga a galaxis, ahol a mi kis Naprendszerünk is található. Ebből következik, hogy majdnem az összes csillag, amit az égen látunk, szintén a Tejút-rendszerhez tartozik. De akkor mégis miért vannak sokkal sűrűbben ebben a bizonyos sávban? A magyarázat a galaxisunk formájában rejlik. Képzelj magad elé egy CD lemezt. Ha bizonyos szögből, oldalról nézzük, akkor a lemez egy csíknak látszik. Ez történik a Tejúttal is: a galaxisnak is ilyen lemez formája van, az égen látható csík pedig, ahogy oldalról nézve látjuk benne a sok-sok csillagot.

A Hold

Az éjszakai égbolt fő attrakciója továbbra is a Hold, de ő is sokkal többet rejt, mint amit először gondolnánk. Ha felnézünk a Holdra, napról-napra mindig ugyan azt az oldalát látjuk, a másik fele sosem fordul a Föld felé. Ez azért van, mivel a saját tengelye köri forgásának és a Föld körüli keringésének periódusa pontosan megegyezik egymással… Vajon mit rejteget a másik oldalon? Erre sajnos nem szolgálhatok információval, viszont több oda nem illő dolog található a felszínén, amit az arra járó űrhajósok hagytak ott. Az érdekesebbek közé tartozik pédául két golf labda, egy sólyom toll, néhány művészeti alkotás és egy családi portré. Valamint, valahol a porba rajzolva olvasható: TDC. Ez nem valami titkos üzenet, csupán Eugene Cernan űrhajós lányának a kezdőbetűi, amit a Holdon tett látogatása során írt a porba a gondos apa. Ez 1972-ben történt és mivel a Holdon nincs se szél, se semmilyen időjárás, így most is és örökké olvasható marad.

Mesélő csillagok

A csillagok történeteket mesélnek, egészen konkrétan is: a csillagképekben sok száz mese, monda és mítosz kel életre. Ha nagyon unatkozik az ember, érdemes utána nézni egy két csillagkép neve mögött rejtőző történetnek, miközben megkeressük őket az égen. Kiváló szórakozás, ezt személyesen garantálom és alkalomadtán elmenőzhet vele az ember, hogy ezt is tudja.

Ez persze csak néhány a rengeteg érdekességből, amit a világűr tartogat számunkra, de kiváló ahhoz, hogy egy kicsit érdekesebbé tegye a csillagnézést.

Címkék