Cikkek Érdekesség Technika és tudomány

TE SEM GONDOLTAD VOLNA! 6 érdekesség az informatika világából…

Mindig azt hallgatjuk mindenkitől, hogy az informatika mennyire szerves részét teszi ki a mai modern társadalmunknak. Éppen emiatt szedtem össze néhány érdekességet arról, hogy az, ami minket most körülvesz, milyen érdekességeket rejt magában! 

  1. Minden hónapban nagyjából 6000 új számítógépes vírus születik. Ez azt jelenti, hogy egy nap nagyjából 200, tehát egy órában kb. 8, ami azt jelenti, hogy minden 10 percben egy újabb számítógépes vírus kerül kifejlesztésre.
    Az első vírust Rich Skrenta fejlesztette 1983-ban, és az Elk Cloner nevet viselte. Ekkoriban internet híján floppy lemezeken keresztül terjedt egyik gépről a másikra.

    Floppy lemezek
  2. Egy átlagember egy perc alatt körülbelül 20-szor pislog. Ám amikor leülünk a gép elé, akkor ez a szám 7-re csökken, emiatt szárad ki annyira a szemünk gépezés közben.
  3. Ha a Facebook összes felhasználója egy országot alapítana, akkor a lakossága megközelítené a 2,2 milliárd főt. (Jelenleg a legnépesebb ország Kína, 1,390 milliárd lakossal.)
  4. Az első merevlemez 1979-ben készült el, és 5 megabyte adat tárolására volt képes. Manapság egy átlagos felhasználó számítógépén több, mint 1 000 000 megabyte adat tárolására van lehetőség.
    Merevlemez
  5. A világ legdrágább laptop-tokját 8800 csiszolt gyémánt díszíti, valamint a tok szájánál lévő szibériai tigrisszőrme. Ára 2 milliárd 401 millió Forint volt. (Ennek megvásárlásához akkor sem lenne elég pénze valakinek, ha – az Eurojackpot kivételével – az összes jövőheti lottót megnyerné.)
    A világ legdrágább laptop-tokja
  6. Az első mechanikus számítógépet 1939-ben fejlesztették ki. Ez mostani viszonylatban sokkal inkább felel meg számológépnek, mintsem számítógépnek.

Remélem olvastál a cikkben számodra meglepő, érdekes tényeket a mai, rohanó világunkról!

U.I.: Fogadjunk, hogy még mindig azt számolgatod, hogy hányszor pislogsz egy perc alatt. 😀

Németh Gergely

Pajtás: 54. Tanfolyam, I. csoport
Ifi: 64-65. Tanfolyam, VIII. csoport