NVP

Métaselejtezők 2024

Idén ismét megrendezésre kerül a Gyermekvasút legjelentősebb sporteseménye, a Métakupa. Annak a szerencsés csoportnak, aki majd júniusban hazaviszi a vándortrófeát, először a selejtezőkön, majd a döntőn kell bizonyítania tehetségét. A döntőkre a két napos NVP-n, az AprajaTATA-n kerül sor, a selejtezőket pedig a Nagyréten tartjuk, két szombati napon.

A csoportok az alábbi három blokkban fognak egymással megmérkőzni:
Május 4-én (szombat) délelőtt a III., V., VI., VII., XI. csoport
Május 4-én (szombat) délután az I., VIII., X., XII., XIII. csoport
Május 11-én (szombat) délelőtt az II., IV., IX., XIV., XV. csoport

A délelőtti selejtezőkre 7:45 és 8:00 között lesz a találkozó az Otthon teraszán, az elbúcsúzás 13:00-kor ugyanott. A délutániakra a találkozó 13:00 – 13:15-ig, az elbúcsúzás pedig 18:15-kor lesz.

A legfontosabb szabályok, tudnivalók:
– A játékidő hossza 15 perc + utolsó 3 ütő
– Egy játékosnak 3 lehetősége van érvényeset ütni
– Az ütés akkor érvényes, ha a labda az ütő játékos vonalához képest előrébb pattan le, de először a ,,pizzaszelet” alakú pályán belül (Fontos szabály, hogy a pizzaszeletnek csak a fizikai kiterjedése számít, vagyis, ha annak végén túl ér földet a labda és a levegőben keresztezte a szalagot, attól az még érvényes ütés.)
– Ha a védekező csapat egy tagja az elütött labdát a levegőben elkapja anélkül, hogy az előtte lepattanna a földre, kiejti a támadó csapat pályán lévő játékosait, kivéve azt, aki elütötte a labdát, ő felmehet az első pontra, ilyenkor a támadó csapat a levegőt követően azonnal üthet, nem kell megvárni a „MÉTÁT”
– Minden ponton csak 3-an lehetnek, kivéve az elsőt, ahol egyszerre 4 játékos tartózkodhat a „MÉTA” elhangzását követően
– A métapont csak az egyik lábával mozoghat, a másiknak mindig a métaponton kell lennie, illetve az elkapott labdát mindenképpen hozzá kell érintenie a ponthoz és hangosan kiabálnia, hogy: „MÉTA”
– Ha egy ütés után minden támadó befutott a pályáról, a labda pedig még messze jár a métaponttól, amint kiürül a pálya, rögtön üthet a támadó csapat, mivel ebben az esetben sem kell megvárni azt, hogy a labda eljusson a Métapontra
– Minden résztevevőre a Fair Play szabályai érvényesek! Szabályszegés és nem megfelelő magatartás esetén a játékvezető az adott játékost, de a csoportot is sújthatja szankciókkal a szabálytalanság mértékétől függően.

A részletes szabálykönyvet a Métaselejtezők kezdete előtt fogjuk ismertetni, a gyakorláshoz bőven elég, ha az említett szabályokat betartva játszotok! Bővebb összefoglalóként pedig ajánljuk, hogy tekintsétek meg a 2019-es sátorfesztes szabályvideót.

A győztes csapat 3 ponttal, döntetlen esetén mindkét csapat 1-1 ponttal lesz gazdagabb. A vesztes csapat nem kap pontot. Az így szerzett pontok alapján a három blokk győztesei, illetve a legjobb második helyezett jutnak be az elődöntőkbe. A blokkok rangsorolásánál a meccseken szerzett pontok után, pontegyenlőség esetén két csoport között a támadások során szerzett befutók száma dönt. A négyes döntőt pedig a júniusi két napos NVP keretein belül fogjuk megrendezni, ahol végül eldől, hogy melyik csoport emelheti magasba a métakupát!
Vegyetek részt minél többen a csoportotokból, hogy minél nagyobb esélyetek legyen elhódítani a vándortrófeát!

Galambos Lili

Pajtás: 60. Tanfolyam, I. csoport
iFi: 68-69. Tanfolyam, IV. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .