Egyéb

Gyere ki a hóra!

Sziasztok! Ismét jelentkezik a Mi a menő? rovat, aminek mostani cikkében a téli sportok világába kalauzollak el benneteket! Az utóbbi napokban már egyre többször esett a hó, és az egész országban meg is maradt, ennek örömére mindenki vegye elő a szánkót, sílécet, snowboardot!

Snowboard

A snowboard a 19. század végén kialakult másik sportból származik a monogleiterből. A monogleiter rendkívül népszerű volt:  1914-ben már monogleiter világbajnokságot is rendeztek. Ebből alakult ki a snowboard, eleinte még csak hozzá sem volt csatolva az emberek lábához. A deszkák folyamatosan fejlődtek, és maga a sportág is több részre oszlott, ami közül mindenki a neki legszimpatikusabbat választhatja ki: sokan csak egyszerű lesiklást végeznek vele, van, aki akadályok közt szlalomozva érzi legjobban magát, de az ugratók és extrém trükkök szerelmeseit se hagyjuk ki! Nagy segítség lehet a snowboard megtanulásában, ha előtte tudsz freeline-ozni, hiszen a snowboard és a freeline downhill része szinte megegyező (többek között a snowboard is a freeline ihletője volt).

Síelés

SíelésAz első síléc korát 2000-5000 évesre becsülik. Több olyan barlang- illetve sziklarajzot is találtak, amelyek a korai kőkorszakból valók; ezeken sílécet használó emberek találhatók. Ebből tudhatjuk, hogy a síelés a snowboardnál sokkal nagyobb hagyományokra visszatekintő sportág. Persze eleinte a sí is csak a téli közlekedést megkönnyítendő létezett, de ebből is egy mára már olimpiai sportág alakult ki. A 18. században még hadászati célokra használták a sít, de az emberek a 19. század elején kezdtek rájönni, mennyire szórakoztató is! Síversenyt már 1843-ban is rendeztek, és az idők folyamán itt is hasonló fejlődést láthatunk: maga az eszköz is fejlődött és válfajai is alakultak ki, amelyek hasonlóak a snowboardhoz. Érdekes része a biatlon, vagyis a sílövészet, amiben a sportolók felváltva síelnek és lőnek célba puskával!

 

Hej, de jó lenne egy hely!

SzánkózásJoggal merül fel benned a kérdés: hol lenne lehetőséged kipróbálni ezeket (hiszen szánkózni akár a városligetben is lehet) : jó hírem van: mi, gyermekvasutasok nagyon közel vagyunk Budapest egyik legnépszerűbb sípályájához: Normafához. Nyilván már te is hallottál róla helyismeret órán vagy tanultad a szakmai vizsgára, és azt is tudod, hogy lehet megközelíteni (biztonság kedvéért: 21, 21A busz, fogaskerekű, Gyermekvasút :)), így hát könnyedén elmehettek bármikor, ha figyeled a hójelentést az interneten. Akár tarthattok egy gyermekvasutazós – szánkózós/síelős/snowboardozós kirándulást egyik hétvégén. Ha pedig egy profibb helyre vágysz, nézz utána Dobogókőnek: ez, bár fizetős és kicsit távolabb van, rendkívül színvonalas hely.

Remélem kedvet kaptál a bármi nemű lesikláshoz vagy téli időtöltéshez, de ha nem vonz annyira a csúszkálás világa, még mindig ott van a hógolyó, a hóangyal, a hóember, és minden más, amihez csak két dolog kell: hó és még több hó. 🙂 Fohászkodjunk a hóért, és ha összejön, nem maradunk otthon!

Üdv:

Fenyő


Antal Végh

Pajtás: 48. tanfolyam, VII. csoport
iFi: 58-59. tanfolyam, IX. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .