Egyéb

Múlt a jelenben -Indóház-

Forrás: Indóház

Az Indóház cikke:

„MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút: százmilliókra lenne szükség a felújításhoz.”

„Antréval egybekötött közérdekű sajtótájékoztatót tartott a vasúttársaság: először lépett a nyilvánosság elé a MÁV Zrt. új kommunikációs igazgatója, Kriss Béla, egyúttal a Gyermekvasút helyzetével is megismerkedhettek a Hűvösvölgyben megjelentek. Eszerint a MÁV Zrt. a lehetőségeihez képest fejleszti a népszerű létesítményt, de ez csak csepp a beruházási lehetőségek óceánjában: Tar Sándorné, a MÁV Zrt. keskenynyomtávú személyszállítási szervezetének vezetője szerint több százmillió forintra lenne szükség a Gyermekvasút felújításához. A társaságnak jelenleg a végállomások akadálymentesítésére sincs lehetősége, s mivel Közép-Magyarországon erre a célra nincs uniós pályázat (a vasúttársaság legutóbb 2007-ben pályázhatott fejlesztési forrásra, de akkor nem nyert), úgy tűnik, a kerekesszékesek önerőből jóideig nem kisvasutazhatnak a budai hegyekben kanyargó vaspályán. Pedig lenne mivel: évente 6600–6700 vonat közlekedik a Gyermekvasúton.

A gördülőállomány ugyan a távoli múltat idézi, de lepukkantnak egyáltalán nem nevezhető: folyamatosan újítják fel a kocsikat, mozdonyokat – Vinis Gyula gépészeti főnök az érdeklődőknek a Szombathelyen remotorizált Mk45 2004-est mutatta be. A néhány évvel ezelőtti leharcolt állapotához képest most üdén festő fűtőházban felújításra váró járművek sorakoznak, a Data-Press pedig sokmillió forint értékű szoftvert ajánlott fel a Gyermekvasút jegykiadásának korszerűsítésére.

Ám amíg korabeli épületei állnak (és álljanak minél tovább), a budai kisvasút hangulata mindig is a múltba révedő lesz. És az erre tévedő ötvenesek, hatvanasok fülében a szocialista realizmus láttán óhatatlanul visszhangzik a tábortüzek dala…”

http://iho.hu/hir/mult-a-jelenben-120902

 

Szente Dávid

Pajtás: 36. tanfolyam, X. csoport
iFi: 44-45. tanfolyam, XV. és VII. csoport, Tanfolyami csoportvezető: 58., 59. tanfolyam
a SiHuHu.com alapítója

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .