Egyéb

Címlapon a Gyermekvasút!

A nyár elején 200 új gyerekvasutast avattak. Jelenleg 70 ifivezető irányításával majd’ félezer gyermek teljesít szolgálatot.

Fehér térdzoknis jegykezelő kislányok, a számítógépes jegyrendszert percek alatt megtanuló gyerekpénztárosok, a kereszteknek örülő naplózó forgalmista és zászlófelvonással kezdődő szolgálat – holnap indul az őszi gyermekvasutas tanfolyam.

Váczi Viktor, a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút sajtófelelőse szerint az egykori Úttörővasút népszerűsége töretlen. A nyár elején kétszáz új gyerekvasutast avattak. Jelenleg 70 ifivezető irányításával 500 gyermek teljesít szolgálatot – szemben a tíz évvel ezelőtti háromszázzal. Így a műszakokban a kisebb posztokat, mint például a hangosbemondó, is sikerül feltölteni. A kötődés erős: a gyermekvasutasok közül sokan felnőttként is a MÁV-nál maradnak. Több mint 15 ezer olyan dolgozója van a cégnek, akik iskolás éveik alatt a Gyermekvasútnál, illetve elődjénél, az Úttörővasútnál dolgoztak.

– A szolgálat reggel hétkor kezdődik. A gyerekek érkezés után megkapják, hogy aznap a felnőtt nevelőtanár milyen posztra és melyik állomásra osztotta be őket.

A reggeli után a csoport a hűvösvölgyi állomáson felhúzza a zászlót, elénekli az indulót, majd a szolgálati szerelvény elindul a Széchenyi-hegy irányába – mondta Váczi Viktor.

[pullquote_right]15 naponként töltenek be szolgálatot
a gyermekvasutasok.[/pullquote_right]

A hűvösvölgyi végállomáson hétköznap is nagy a forgalom. A kilencvenes évek nehézségei már csak rossz emlékek, a Gyermekvasút újra népszerű. Tavaly jelentősen emelkedett az utasszám, a 350 ezret is meghaladta (a rekord még 1961-ben született, ekkor majdnem 800 ezren vonatoztak). Hétköznap többnyire turisták és kiránduló osztályok utaznak, míg hétvégén inkább kisgyerekes családok.

[toggle_simple title=”12 órás egy műszak, amit közös reggelivel indítanak és este valamilyen játékos feladattal zárnak” width=”Width of toggle box”][/toggle_simple]

A budai hegyekben, a Hűvösvölgy és a Széchenyi-hegy között közlekedő Gyermekvasút több mint hat évtized után is ugyanazon logika alapján működik: a gyermekvasutasok munkájukat jórészt önállóan, igaz, felnőtt dolgozók irányítása mellett végzik.

A pénztáros Erik alig éri el a számítógépet, de a jegykiadó program kezelését öt perc alatt megtanulta. A kocsikban általában hétköznap egy, hétvégén pedig két gyerek kalauz ellenőrzi a jegyeket. Minden szerelvényen van felnőtt jegykezelő, aki tud pénzt váltani. A hatodikos Orsolya Fadva naplózó forgalmista, ő a Szépjuhászné állomást kedveli, mert ott hétköznap is sok a kereszt, vagyis a  két egymással ellentétes irányba közlekedő vonat. Sőt, van Dominó 55, így a váltókezelést egy gombnyomással meg lehet oldani.

[pullquote_left][toggle_simple title=”1400 forintba kerül a teljes árú, 700 forintba a gyermek retúr vonaljegy” width=”Width of toggle box”][/toggle_simple][/pullquote_left]

Váczi Viktor hozzátette: az esti zászlólevonás után értékelik a gyerekek teljesítményét. Száz pontot az kap, aki becsületesen ellátta a feladatát. Száz fölötti pontszám azoknak jár, akik kiemelkedően teljesítettek, például sok jegyet adtak el, de nincsen sem hiány, sem pedig pluszösszeg a kasszában. Száz alatti értéket a nevelőtanár csak annak ír be, aki a 12 óra alatt többször hibázott.

A gyerekek magatartását minden szolgálat után osztályozzák. Szinte mindenki ötöst kap, mert a gyerekvasutasok a jól tanuló és felelősségteljes kisdiákokból kerülnek ki.

Feltételek

Kiből lehet gyerekvasutas?

• Az általános iskola negyedik, ötödik vagy hatodik osztályába, illetve az ennek megfelelő gimnáziumi osztályba járnak.

• Megfelelnek egy egyszerű orvosi alkalmassági vizsgálaton.

• Megszerzik a hozzájárulást az iskolájuktól.

• Tanulmányi eredményük legalább négyes átlagú volt az elmúlt évben.

• A szülők beleegyeznek abba, hogy iskolás gyermekeik gyermekvasutasnak jelentkezzenek.

Történelem

Amit a Gyermekvasútról tudni kell

• 1948-ban 60 nap alatt készült el az Úttörővasút első három kilométeres szakasza Széchenyi-hegy állomás és az Előre állomás (mai nevén Virágvölgy) között.

• Az első szakasz megnyitóján az úttörők mellett hazai és külföldi cserkészek
is részt vettek.

• A második szakaszt 1949 nyarán adták át.

• A hűvösvölgyi villamos-végállomást 1956 júniusától az Úttörővasút üzemfőnökségi épületével Magyarország első mozgólépcsője kötötte össze, ami csak vasárnap és ünnepnapokon működött. A tapasztalatokat a metróhálózat mozgólépcsőinek tervezésénél használták fel.

• 2004-ben a Jánoshegy és a Szépjuhászné állomások között Vadaspark névvel új táblás megállóhelyet adtak át.

A teljes cikket itt találjátok: http://www.metropol.hu/bulvar/cikk/945844

 

Szente Dávid

Pajtás: 36. tanfolyam, X. csoport
iFi: 44-45. tanfolyam, XV. és VII. csoport, Tanfolyami csoportvezető: 58., 59. tanfolyam
a SiHuHu.com alapítója

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .