TÉves vizsga

(T)ÉVES VIZSGA 2009.

Retro

(„retro”)
Közeledik február közepe, amikor ismét számot adhattok tudásotokról az Éves szakmai vizsgán. Bár mindenki becsületesen készül a feladatlap megírására, mégis előfordul, hogy a válaszok megmosolyogtatják a javítást végzőket. A 2009. év vizsgalapjaiból készült a következő válogatás, amelyek – hangsúlyozzuk – NEM a helyes válaszok.
A legtöbb tévesztés a helyismeret témakörét érintő kérdéseknél tapasztalható. Így jellemzően sokan gondolják úgy, hogy az Úttörővasutat az 1848-as polgári forradalom alatt (talán épp Petőfiék?) építették. Az építési szakaszok átadási ideje többek szerint június (!) 31-ére esett, pl. Sárvárliget átadása is.
A Gyermekvasút jellemző adatai is sokszor tévesek. Következzen ezekre néhány példa – emelkedő sorrendben. Nyomtávolság: 60 mm, 116 mm, 270 mm, illetve 1024 mm és 250 méter (!). Általános fékúttávolság: 5 m. Az alagút hossza: 11 m, 18 m, 162 m, 354 m, illetve 3 km. Teljes vonalhossz: 225 km. Szintkülönbség a végállomások között: 360 m, 465 m, 800m.
A térképen a gyerekek sok olyan helyet is megtalálnak, ami nincs is ott: Gellért-hegy, Mátyás templom, Zugló. A valóban a vasút környékén lévő nevezetességekre is rosszul emlékeznek, így: Disznófül, Ördögrom, Ördögorom-barlang, Kalandtábor, egy nagy öreg fa (Normafa helyett). Kétségkívül az egyik legnehezebb meghatározás a „Budaszentlőrinci pálos kolostor romja”, mivel helyette igen mulatságos variációk születtek: pestlőrinci bencés kolostor, budakeszi úti panzió, Budakeszi úti fogadó, Szent Pál romjai, pál apostol romja, budaszentlőrinci paraszt kereszt romja, Szent Lőrinc pál apostol rom, Budakeszi Szent Lőrinc pálos kolostor romjai, Budaszent Lőrinc Pálistók kolostor romja, Budaszentrom város romjai. (A felsorolásban a vizsgázók által használt „eredeti” írásmóddal idéztünk.)
A főjelző árbocának színe egyesek szerint sárga-fekete (a laminált betétlap alapszíne ugyanis tényleg sárga, amire feketével nyomtattak mindent), míg a váltójelző jelzése: a váltóhoz gyökkel és csúccsal szemben lehet haladni. A váltóhasználhatóság feltételei közé besorolták, hogy a csúcssín nem görbe, a kampózár tökéletesen simul a tősínhez. A vágányútbeállítás elrendelése utáni teendők közé javasolták a váltójelző állítását, a menesztő személynek pedig meg kéne várnia, hogy a jelző és a váltó a Kijáratnak jelzést adja.
A „MIT NEM SZABAD SOHASEM” pontjaiban is adódott sok keveredés, ezek szerint tilos: álló jármű ajtaját kinyitni, kilátókocsi korlátját kinyitni, a vonat felé mászni, váltókezelőbe (!) nyúlni, űrszerelvényben tartózkodni (vajon még űrjeggyel sem?).
Végül nézzünk egy kis kereskedelmet. Mikor érvényes általában a menetjegy: veszély esetén, ha az utas jogosult a kedvezmény igényeire, a váltás napján vette az utas a jegyet, rajta van az utas neve. Van, aki bevezetne lila színkódot is (biztosan a fiatalabb felnőttek részére). A kugyafuvarozásról („gy”-vel!) a nevelő dönt egy kispajtás szerint.
Még egyszer tisztázzuk, a fenti gyűjtés a ROSSZ válaszokból készült. A helyes válaszokat megkereshetitek az idei lila Segédletben, amelyben az eddig megszokott vizsgaszabályzaton, vizsgakérdéseken és viselkedéskultúrán kívül idegen nyelvű hasznos mondatokat is találhattok, illetve a térkép is színes lett, kiegészítve a turisták által kedvelt nevezetességek megközelítésének leírásával.
Jó felkészülést és eredményes vizsgázást kívánunk!
W

Váczi Viktor

Nevelőtanár
A SiHuHu patrónusa

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .