Szakmai

Delta klub

A hétvégén tartották meg Hűvösvölgyben a 2012/2013-as tanév utolsó Delta előadását Hűvösvölgyben, melyen a gyermekvasutas pajtásokon kívül a Szépjuhászné blog szerkesztője is részt vett. Az ott látottakról cikket írt és publikálta azt a blogban. Alább az ő cikkét olvashatjátok:

A Delta Klub a Gyermekvasúton működő belső klub. A csoport keretében vasút iránt az átlagnál jobban érdeklődő jelenlegi és volt gyermekvasutas pajtások számára szerveznek különböző szakmai programokat.

Természetesen a gyermekvasutasokat se egyforma mértékben érdekli a vasút szakmai része. A többséget kielégíti az, amit a tanfolyamon és a szolgálatok során megtanulnak. Van azonban egy réteg, akik kíváncsisága felébred és egyre többet szeretnének megtudni a különböző szakmai kérdésekről. Ezt felismerve hozták létre néhány ifivezető segítségével a Delta Klubot, amely fórumot és szervezett kereteket biztosít az érdeklődőknek, és amelynek működését a Gyermekvasút vezetősége is támogatja.

A nyári szezonban általában szakmai kirándulásokat szerveznek. Ezek sorába tartozott eddig – többek között – a Földalatti Vasút Mexikói úti telepe, a Déli pályaudvar, a Fogaskerekű Vasút és a Szépilona Kocsiszín meglátogatása.

Mivel télen az időjárás kevéssé kiszámítható, ezért ilyenkor inkább előadásokkal készülnek. A foglalkozásokat a hűvösvölgyi Gyermekvasutas Otthonban tartják. A mai alkalom immár a harmadik ilyen klubnap volt ezen a télen.

Az első előadás a mezei vasutakról szólt. Alapja a Révai Nagy Lexikona (1911-1935) azonos címszava volt. A XX. század első harmadában a közforgalmú vasutakon kívül minden vasút mezei vasútnak számított. Mai szóhasználattal talán hétköznapi vasutaknak neveznénk őket. Az ország vasútjainak felét ebbe a kategóriába sorolták. Ide tartoztak a különböző ideiglenes vasutak, melyeket fakitermelésen, mocsarak lecsapolásán vagy a hadszíntéren használtak, a többé-kevésbé állandónak tekinthető, állattenyésztő telepeket nagyvasúti állomásokkal összekötő vonalak, kőbányák siklópályái, gyárudvarok csillemozgató rendszerei, stb. Meglepően sok érdekes találmányt alkalmaztak már akkoriban is, melyek egy része a mai kisvasutakon is megtalálható.

A bejegyzéshez tartozó első képen egy siklópálya alsó állomásának jellegzetes részeit mutatják be. Hasonló berendezések ma már csak korabeli fotókon és metszeteken láthatók.

A következő előadás a Királyréti Erdei Vasútról szólt. Ez a kisvasút sokban hasonlít a Gyermekvasúthoz, ugyanakkor adottságai és története miatt természetesen számos különbség is van a két vasútüzem között. Érdekes és tanulságos összevetni őket egymással.

A harmadik előadás a 2005-ben Magyarnándornál történő balesetről szólt. Itt két motorvonat ütközött a nyílt pályán. A gyermekvasutasok a saját szolgálataikra vonatkozóan is levonhatnak tanulságokat a hasonló elemzésekből.

Ezt követően ismét egy kisvasútról, a Börzsöny Kisvasútról (korábbi nevén: Szobi Gazdasági Vasút) hangzott el előadás. A Gyermekvasút több járműve is megfordult korábban ennél a vasútüzemnél, pontosabban elődjénél. A 490,039 és a 490,056 pályaszámú gőzmozdonyokat, a C50-es típusú 3703 pályaszámú dízelmozdonyt, illetve a négy darab Uba sorozatú önürítő teherkocsit is használták a szobi vonalon.

A befejező előadás az idén januárban János-hegy állomáson történő siklásról szólt. A Gyermekvasút vezető oktatója részletesen bemutatta, hogy milyen műszaki és egyéb okok vezettek ahhoz, hogy az egyik kedd reggel közlekedő első menetrend szerinti személyvonat mozdonya kisiklott az állomás 1-es számú váltóján. A váltók használhatóságának ellenőrzése a gyermekvasutasok feladatai között is szerepel. A gyerekek számukra is jól érthetően, fotókon és ábrákon keresztül követhették, hogyan hagyta el a vágányt a mozdony, valamint azt, hogy milyen lépésekben végezték a műszaki mentést.

A bejegyzéshez tartozó második képen a vezető oktató a vasúti járművek kígyózó mozgásának okát, a sínfej és a kerekek futófelületének geometriai sajátosságait, egymáshoz való viszonyát, valamint a névleges nyomtávolság gyakorlati értelmezését szemlélteti. A János-hegyi siklás közvetlen kiváltó oka – az eddig megállapítások szerint – az volt, hogy a váltó egyik csúcssíne sem simult tökéletesen a tősínhez, illetve mindkettő a szükségesnél kisebb távolságra állt el a tősíntől. A történtek megértéséhez a váltó működését és a haladó jármű kerekeinek viselkedését is ismerni kell. Előbbit a gyermekvasutasok már a tanfolyamon megtanulják, utóbbit a résztvevők többsége az előadásból ismerte meg.

A Delta Klub a Gyermekvasút belső rendezvénye. Jelenlegi és volt gyermekvasutasok látogathatják.

Képek és szöveg: Szépjuhászné blog
(http://szepjuhaszne.blogspot.hu/2013/02/delta-klub-huvosvolgyben.html)

Szente Dávid

Pajtás: 36. tanfolyam, X. csoport
iFi: 44-45. tanfolyam, XV. és VII. csoport, Tanfolyami csoportvezető: 58., 59. tanfolyam
a SiHuHu.com alapítója

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .