Kultúra

Euróvíziós-dalfesztivál

A Dal - Eurovíziós-dalfesztivál
A Dal - Eurovíziós-dalfesztivál
Biztos ti is hallottatok már az Eurovíziós Dalfesztiválról. Ha még nem, vagy eddig csak keveset, akkor most olvashattok néhány érdekes információt. Megtudhatjátok, hogy hazánk kit nevezett az idei versenyre; és azt is, hogy hol lesz az idei fesztivál helyszíne!

Az Eurovíziós Dalfesztivál egy évente megtartott könnyűzenei verseny Európa aktív tagállamai között. A fesztivál keretében minden résztvevő ország benevez egy zeneszámot, amit élő adásban adnak elő az énekesek. A többi résztvevő ország polgárai szavazhatnak az előadott zeneszámokra, hogy ilyen módon megtalálják a verseny legnépszerűbb dalát.

A verseny két fordulóban kerül lebonyolításra. Mindkét fordulóból a tíz legtöbb szavazatot kapó dal kerül be a döntőbe, az öt „nagy európai ország”, és a szervező ország résztvevői mellé. Ebben az évben Svédországban, Malmőben kerül megrendezésre a verseny, hiszen a tavalyi nyertes egy svéd előadónő volt: Loreen.

Egész estét kitöltő, parádés látványelemeket is felsorakoztató zenei élményben lesz része annak, aki május 18-án ezt a programot választja a TV képernyői előtt. Ha esetleg eljut a helyszínre is, akkor… Erről inkább most nem is írok.

A nemzeti válogatót nálunk az MTV és az MTVA közvetítette, és 6 alkalommal követhették ezt a nézők. A nyílt pályázatra beküldött 244 dal közül egy megbízott zsűri választott ki 30 dalt, ami az élő showba jutott. Közülük 18 a középdöntők valamelyikében folytatta a versengést, ahonnan nyolc produkció egyenesen a nemzeti döntő fináléjába jutott. A nyolc produkció közül a zsűri választotta ki azt a négy dalt, amire a nézők szavazhattak. A legnépszerűbbnek az idén ByeAlex bizonyult. Ő győzött a „Kedvesem” című dallal, így ő képviselheti hazánkat Svédországban, a tengerparton fekvő szép kisvárosban, Malmőben.

Bár korábban már több kislemeze is megjelent, valójában az Eurovíziós Dalfesztivál 2013-as magyar nemzeti válogatójában, „A Dalban”, tett szert széleskörű ismertségre. A „Kedvesem” című zeneszámát magyarul és svédül fogja elénekelni május 16-án, a második elődöntőben – reméljük sok sikerrel – és bejuthat majd a május 18-i döntőbe.

Ha visszatekintünk az elmúlt évek magyar résztvevőire, akkor közöttük találjuk a Compact Disco-t (2012), Wolf Katit (2011), Rúzsa Magdit (2007).

A legnagyobb sikert 1994-ben Friderika érte el a „Hogyan mondjam el vétkeimet?” című dallal, amelyet magyarul énekelt el, és az előkelő 4. helyen végzett. A zeneszám nagy karriert futott be és a fülbemászó dallamának köszönhetően a mi korosztályunkból is sokan ismerjük.

Sajnos a várva-várt nagy siker még nem következett be, de annál nagyobb reménnyel várjuk az idei versenyt.

Az érdekességek közé tartozik, hogy 2003 óta minden évben megrendezésre kerül a Junior Eurovíziós Dalfesztivál, ahol Magyarország még egyetlenegyszer sem képviseltette magát. Ezen a versenyen 10-15 év közötti gyerekek vehetnek részt. 2012-ben Amszterdam adott otthont enne az eseménynek.

2007-ben és 2008-ban megrendezésre került az Eurovíziós Táncverseny is, de a 2009-es verseny időpontját ismeretlen dátumra elhalasztották.

Némethi Ági

Faragó István

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .