Szakmai

Meglepetés a Gyermekvasútnak

A Gyermekvasút legújabb járművei
A Gyermekvasút legújabb járművei

Hosszú idő után ismét új járműveket köszönthetünk a Gyermekvasúton! Ma tette meg első próbaútját (melyre még a nap is kisütött vasutunk felett) a kifejezetten a 7-es vasútvonalra tervezett dízel-hidromechanikus ikermotorvonat, melyet a gyártó Siemens ajándékozott a 65. szülinapját ünneplő Széchenyi-hegyi Gyermekvasútnak. A motorvonat már ismerős lehet a hazai utazóközönségnek, hiszen a jármű legtöbb paramétere megegyezik a már jól ismert Desiro motorvonatéval. A járművek tesztelését a gyártó ideiglenes keskeny nyomközű pályáin tudta csak végrehajtani, többek közt ezért is volt szükség a tizenkét nappal az április 13-i „Gyermekvasút Napja” c. rendezvényre tervezett debütálás előtti próbafutásra. A kezdeményezést a frissen megalakult Nemzeti Vasúti Pályaműködtető Zrt is üdvözölte és köszönetét fejezte ki a kisvasúti vonal ilyen komoly támogatásáért.

A két motorvonati kocsi jó úton halad afelé, hogy a tizenkét nap múlva megrendezendő ünnepségig az utasok szállításához szükséges összes okmányt megszerezze, és így az ünnepi különvonat szerelvényét képezze.

A kocsik a legkorszerűbb utastérrel rendelkeznek, mely teljes egészében fűthető, illetve légkondicionálható, sőt, ez az első olyan jármű a Gyermekvasút történetében, mely (tartályos) mellékhelyiséggel is rendelkezik. A vonat 60%-ban alacsonypadlós, ezáltal egészen új látószögből láthatják az utasok a tájat, valamint ezzel is könnyebb lesz a fel-és leszállás, melynek biztonságáért az automata ajtók felelnek. A jármű a nagyvasúti párjával ellentétben első osztályú résszel nem rendelkezik, így egy kocsiban 89 ülőhely van, ezen felül a mosdó és az ajtók mellett külön kerékpártároló helyeket is kialakítottak, melyeket a Segédletben leírtak szerint „Kerékpár és élőállat” utánfizetési jegy váltása mellett, csak a felnőtt vonatkísérő engedélyével lehet igénybe venni.

Reméljük, ti is legalább annyira várjátok, hogy ilyen vonatok szállítsák az utasokat a Budai-hegyekben, mint mi.

[box_info]Természetesen a hír csak áprilisi tréfa volt. Reméljük ti is jól szórakoztatok rajta! Ezúton letesszük a nagy esküt, hogy ilyet egy évig garantáltan nem csinálunk újra! 😉 További kellemes tavaszi szünetet kívánunk![/box_info]

Szente Dávid

Pajtás: 36. tanfolyam, X. csoport
iFi: 44-45. tanfolyam, XV. és VII. csoport, Tanfolyami csoportvezető: 58., 59. tanfolyam
a SiHuHu.com alapítója

3 hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .