Kultúra

El Clásico

El clásico
El clásico

(Az El Clásico egy labdarúgó-mérkőzés Spanyolország két legsikeresebb labdarúgóklubja, az FC Barcelona és a Real Madrid CF között.)

Az első mérkőzést 1929-ben rendezték, azóta összesen 228 összecsapást rendeztek. A két csapat közül a Real Madridnak 90 győzelme van, a Barcelonának 88, a többi döntetlen.

Rengeteg ember szurkol a Realnak és a Barcának is, de az adatok szerint Magyarországon másfélszer annyian szurkolnak a Barcának, mint a Realnak. Ám nagyon sok olyan ember van, aki csak azért szurkol bármelyik csapatnak, mert az ismerősei is nekik szurkolnak, így nem igazán lehet megállapítani azt, hogy melyik a legnépszerűbb.

Mind a két csapatnak meg van a sztárfocistája.

 

Barcelona                  Real Madrid

Lionel Messi               Cristiano Ronaldo

Lionel Messi és Cristiano Ronaldo
Lionel Messi és Cristiano Ronaldo

 

[quote]

BARCELONA

„Az egyesület 1899. november 29-én jött létre és azóta folyamatosan az első osztályban játszik. A klub jelentősebb eredményeit tekintve a spanyol labdarúgó-bajnokság első osztályát 21, a spanyol labdarúgókupát 25, az UEFA-bajnokok ligáját és elődjét négy, az UEFA-kupa elődjét három, a kupagyőztesek Európa-kupáját négy, az UEFA-szuperkupát pedig négy alkalommal nyerte meg a csapat.” (focimanager.com)

[/quote]

[quote]

REAL MADRID

Lionel Messi és Cristiano Ronaldo
Lionel Messi és Cristiano Ronaldo

„A klubot 1902-ben alapították. Alapításuk óta az összes szezont az első osztályban töltötték el, egyszer sem estek ki. A Real Madrid a legeredményesebb spanyol csapat 32 bajnoki címével és 17 kupagyőzelmével, emellett 9 alkalommal nyerték meg a Bajnokok Ligáját (BEK-et is beleszámítva), ami szintén rekord. A Harvard egyetem 2007-ben végzett kutatása szerint a Real a világ második legnagyobb és legdrágább, valamint a második legnagyobb bevétellel gazdálkodó klubja.” (Meixner István)

[/quote]

Nagy Botond

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .