Szakmai

Megérkezett Miskolcra az első Skoda villamos

Megérkezett Miskolcra az első Skoda villamos
Megérkezett Miskolcra az első Skoda villamos

Megérkezett Miskolcra kedden hajnalban a csehországi Plzenből, a Skoda konszern ottani gyárában készült első új, 26 THU 3 típusjelű villamos, amelyet 2015. első feléig még harminc követ. A borsodi megyeszékhely főleg uniós forrásból, csaknem 40 milliárd forintból fejleszti kötöttpályás tömegközlekedését, a villamosok értéke ebből megközelíti a 19 milliárd forintot.

A „becsomagolt” villamos
A „becsomagolt” villamos

    Miskolcon a Zöld nyílra keresztelt városi villamosvasút fejlesztési projekt keretében a pályát már átépítették és meghosszabbították. A csaknem 15 milliárd forint értékű munkát a Colas-Alterra Zrt., a Colas út Zrt., a WIS Zrt. és a Pentavia Kft. alkotta Zöld nyíl 2009 konzorcium végezte el.
A villamosok beszerzésére kiírt közbeszerzési pályázat negyedszerre járt sikerrel, a korábbi döntéseket minduntalan megtámadták a vesztes ajánlattevők a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. Az utolsó, eredményesnek és érvényesnek nyilvánított tendert a Skoda érdekeltségébe tartózó Ganz-Skoda Közlekedési Zrt. nyerte.
A cég harmincegy alacsony padlós, klimatizált, kétszáznál több utast befogadó villamost gyárt Miskolcnak, 18,6 milliárd forint értékben. Ebből érkezett meg kedd hajnalban az első közúton, tréleren. Vágányra helyezését több százan nézték a helyi közlekedési cég telephelyén.
A szerelvény csütörtökről péntekre virradó éjjel teszi meg első próbaútját a városban. Ezt követően pénteken este, a Villamosok éjszakáján, a miskolci Városház téren hivatalosan is bemutatkozik egy egész estét betöltő ünnepség keretében, amely miskolci közösségi közlekedés múltja és jelene mellett az új villamosról, Miskolc megújuló közösségi közlekedéséről és családi programokról is szól.
Az Európai Uniós forrásból finanszírozott miskolci villamos-projekt jogi, gazdasági és műszaki előkészítése már 2006 óta tart. A teljes program befejezése 2015 nyarára várható, ekkorra áll a megújult és meghosszabbított pályára az utolsónak érkező, 31-ik Skoda villamos is.

http://youtu.be/RMEfrsWE1nA

Forrás: MTI

Képek: MVK

Szente Dávid

Pajtás: 36. tanfolyam, X. csoport
iFi: 44-45. tanfolyam, XV. és VII. csoport, Tanfolyami csoportvezető: 58., 59. tanfolyam
a SiHuHu.com alapítója

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .